Kostel v Třinci patřil k nejstarším, možná je stavba repliky

Vložil
ČTK
02.08.2017 21:25
Praha

Praha - Dřevěný kostelík z 16. století, který dnes v noci shořel v Třinci, byl jedním z asi osmi desítek podobných staveb, které se v Česku nacházejí. Přibližně polovina z nich je ale z 20. či 21. století, historických staveb je na čtyři desítky. Velká většina z nich je v Moravskoslezském kraji a ten v Třinci Gutech patřil k nejstarším z nich.


Zda by mohla být vystavěna jeho replika jako v případě kostela svaté Kateřiny v Ostravě - Hrabové, zatím není zřejmé, ke kostelu ale existuje důkladná dokumentace, která by tomu mohla napomoci, řekl ČTK zdroj z Národního památkového ústavu.

V třinecké části Guty shořel dřevěný kostel z 16. století. Byl cennou památkou s mnohým původním vybavením a obrazy z první poloviny 16. století. V letech 2012 až 2014 byl zrekonstruován za 4,3 milionu korun.

"Zjišťujeme v tuto chvíli, co ještě se dá zachránit a co bude třeba udělat úplně znova. Podle toho bychom pak aplikovali programy na obnovu památek, které na ministerstvu máme. Samozřejmě je to obrovská ztráta kulturního bohatství naší země v oblasti Těšínska, a to je nenahraditelné. Nicméně je třeba se dívat dopředu, a tak jako jsme se postavili velmi aktivně třeba k obnově Libušína, tak pevně doufám, že budeme hodnotit možnosti, které jsou," řekl České televizi ministr kultury Daniel Herman.

Na opravu kostelíka by mohlo ministerstvo vyčlenit desítky milionů. "Vyšetřování je na samém začátku. Jistě to budou odhadem desítky milionů korun. Ale teď bychom spekulovali," dodal.

Dřevěné kostely v ČR mapuje vedle NPÚ také webová stránka Dřevěné kostely, která jako nejstarší stavbu tohoto typu v Česku eviduje kostel Panny Marie v Broumově vystavěný v roce 1177. S dobou vzniku ve 14. století stojí tři kostely. Kostel svatého Jiří v Loučné Hoře na Královéhradecku, jehož počátky nejsou přesně známy, vznikl před polovinou 14. století. Zasvěcení svatému Jiří přitom dokonce připouští možnost románského původu.

První zmínka o dřevěném kostelu v Kozojedech na Jičínsku pochází z roku 1368; kostel je však dnes omítnut. Z konce 14. století je také kostel svaté Kateřiny ve vsi Tamovice u Štramberka, která zanikla už ve středověku; taktéž o něm panuje domněnka, že má románské základy. Většina dřevěných kostelíků je ve východních Čechách a ve Slezsku, v polovině 20. století vznikly i dva podobné kostelíky v Praze.

Nejmladším kostelem tohoto typu je podle zmíněného webu chrám svatého mučedníka Valentina v Mostu z roku 2010. Vystavěla ho rumunská pravoslavná církev. Kostel byl vyroben v Rumunsku, kde byl kompletně složen, poté rozebrán a přepraven na sever Čech. Rumunská církev si Most vybrala hlavně kvůli přístupu radnice, která o kostel velmi stála. V dalších letech byly ještě vystavěny či obnoveny drobné sakrální stavby.
0 komentářů
přidat komentář

Související články