Offcity workshop: Oživme společně Mlýnský dvůr

Zdroj
Šárka Zahálková, Offcity
Vložil
Tisková zpráva
04.07.2017 18:45
Pardubické Automatické mlýny nejsou jen ona krásná Gočárova stavba, je to i dvorek, na kterém stojí za to být, hrát si, setkávat se, mít se fajn. Během tří prázdninových víkendových workshopů v termínech 22. – 23. července, 12. – 13. srpna a 2. – 3. září 2017 chceme společně se všemi, kteří budou mít zájem vyrobit mobiliář, něco pro děti, vysadit zeleň, prostě zabydlet mlýnský dvůr.

Tím, jak oživit mlýnský dvůr se zabývá skupina architektek a umělkyň, jejichž projekt byl vybrán v rámci mezinárodní otevřené výzvy spolku Offcity na projekty pro Automatické mlýny.

„Máme rozdílné životní, pracovní zkušenosti i rozdílný přístup k veřejnému prostoru. Při hovorech o Automatických mlýnech jsme však podlehli stejnému nadšení, kouzlu místa a začali hledat způsob, jak kultivovat mlýnský dvůr. Náš projekt byl vybrán v rámci otevřené výzvy OFFCITY AiR 2017: Zpátky do mlýnů. Společně nás zajímá, co by pomohlo tomu, aby lidé na mlýnském dvoře rádi trávili svůj volný čas, potkávali se tu s přáteli, hráli si s dětmi.“

Abychom zjistili, co místní považují za prioritní, zorganizovala autorská trojice Karolína Koupalová, Kateřina Jirsová a Anička Krtičková společně s Offcity v pondělí 26. června 2017 přátelský piknik a společné zamyšlení nad tím, jak by mohl mlýnský dvůr fungovat. Celkem se sešlo kolem dvaceti osob, které společně s organizátory pracovali ve třech skupinkách. Ty se zabývaly tématy: mobiliář, hrací plácek a zahrada.

„A k čemu jsme dospěli? Pro to, aby dvůr fungoval, aby sem lidé přicházeli a měli důvod zde pobýt, potřebujeme komunitní bar. Místo, kde si připravíme občerstvení, nebo, kde ho pro nás připraví někdo jiný. Měl by být mobilní, musíme řešit vodu, napojení na elektřinu. U baru potřebujeme sezení u stolků, kde můžeme jen tak posedět, nebo trochu pracovat. Vše doplníme zelení a něčím, co bude bavit naše děti. Plánujeme vyrobit pro děti domek, potřebujme pro ně trochu vody, písek a spoustu dalších drobných radostí, kvůli kterým budou na Mlýnském dvoře rádi i ti nejmenší. Shodli jsme se, že cokoliv pro děti budeme vyrábět v průběhu všech tří workshopů tak, aby se na nich děti nenudily. Pokusíme se zpříjemnit klima na dvoře pomocí zeleně v nádobách či popínavkami na zdech budov. Jestli počasí dovolí, chceme, aby se dvůr na třetím workshopu alespoň trochu zazelenal.“


Na první workshop, na kterém se společně budeme zabývat především výrobou baru a všeho, co s ním souvisí, sháníme dřevěné palety, staré dřevěné židle, či vyřazené školní židličky, molitanové matrace, molitanovou drť, nádobí do baru, na zeleň čisté kovové sudy a podobné větší nádoby.

Máte-li zájem zapojit se ať poskytnutím materiálu, sponzorského daru, či vlastní prací ozvěte se: Karolíně Koupalové (kkoupalova@gmail.com, 724 702 738), Aničce Krtičkové (anickakrticka@gmail.com, 604 166 513), nebo Kačence Jirsové (katerinka.jirsova@gmail.com, 725 521 366).
Poděkování patří především manželům Smetanovým, vlastníkům areálů Automatických mlýnů, za jejich přátelskou podporu a osvícený přístup, dále pak Ministerstvu kultury ČR a Magistrátu města Pardubic za finanční podporu projektu OFFCITY AiR: Zpátky do mlýnů.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články