Jablonec chystá vyhlášení architektonické soutěže na terminál

Vložil
ČTK
04.07.2017 08:05
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Jablonec nad Nisou vyhlásí architektonickou soutěž na podobu dopravního terminálu v Kamenné ulici v polovině července. Soutěž bude dvoufázová, skončit by měla nejpozději v červnu příštího roku. ČTK to dnes za magistrát sdělila Jana Fričová. Za soutěž zaplatí město podle odhadu asi 3,2 milionu korun.

Nový dopravní terminál umožní napojení lávkou k železniční zastávce a také vybudování parkoviště pro 200 aut. Náklady na stavbu se odhadují na 150 až 200 milionů korun, většina z toho by se měla zaplatit z evropské dotace. Terminál chce Jablonec postavit v letech 2020 až 2022.

Architektonická soutěž se bude řídit soutěžním řádem České komory architektů a bude dvoukolová. "První fází je podávání návrhů a ta potrvá zhruba do poloviny října tohoto roku," uvedl náměstek primátora pro rozvoj města Lukáš Pleticha (ČSSD). Druhá fáze zabere dalšího tři čtvrtě roku. Architektonická soutěž je sice podle Pletichy náročnější časově i finančně, umožní ale zadat přímo autorovi vítězného návrhu zpracování dalších stupňů projektové dokumentace. "Tím se výrazně ušetří čas při přípravě projektu, žádosti o dotaci a realizaci," dodal Pleticha.

Výstavba terminálu patří k největším projektům ve městě v rámci Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ) Liberec - Jablonec nad Nisou. Akce navazuje na plánované prodloužení tramvajové trati z Liberce do Jablonce, které připravuje dopravní podnik. Dnes tramvajová trať končí u Tyršových sadů a v plánu je její prodloužení až na nový terminál v Jablonci přes Soukennou ulici a Dolní náměstí. Náklady tohoto projektu se odhadují na více než půl miliardy korun.

Výstavbu autobusového terminálu s parkovacím domem pro 478 aut v rámci IPRÚ chystá i Liberec. Krajské město původně chtělo také vyhlásit architektonickou soutěž podle pravidel komory, nakonec šlo ale cestou přímého oslovení šesti studií. Letos v dubnu jako nejlepší vybralo návrh architekta Petra Stolína, nejde ale zatím o konečné řešení. Návrh se bude měnit na základě podnětů od odborníků i veřejnosti. Terminál s pasáží by se měl podle Stolínova návrhu přiblížit k vlakovému nádraží a lemovat Žitavskou ulici. Autobusové nádraží je dnes níže, mezi Vaňurovou ulicí a třídou 1. máje. Nový terminál chce Liberec postavit do roku 2019, cena by neměla přesáhnout 150 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články