Náměstí Dukelských hrdinů v Pardubicích podstupuje rekonstrukci

Vložil
ČTK
03.07.2017 16:55
Pardubice

Pardubice - Během pěti měsíců změní centrální část náměstí Dukelských hrdinů v pátém městském obvodu Pardubic vzhled. Po rekonstrukci dostane nový povrch, městský mobiliář a přibude zeleň v květináčích. V budoucnu by měla plocha využívaná dosud jako parkoviště sloužit i pro kulturní a společenské účely, řekl dnes novinářům starosta pátého obvodu Jiří Rejda (ANO).


"Mým snem a mojí představou je vrátit Pardubicím trochu kulturu a něco nového. Byl bych moc rád, kdyby zde během jarních měsíců stála máj a vrátila se lidová tvořivost a podobné věci,"
uvedl Rejda.

Městský obvod také plánuje na náměstí pořádat tradiční vánoční setkání s obyvateli pod vánočním stromem a sportovní hry pro děti.

Plocha bude vydlážděna žulovými kostkami a betonovou dlažbou. Oproti minulosti vzniknou po obvodu i uprostřed chodníky pro pěší. Dvě zelené plochy s památníky Jana Kašpara a pomníkem padlých letců, které náměstí lemují, zatím radnice rekonstruovat nebude.

Úpravy budou stát zhruba devět milionů korun včetně DPH. Obvod je platí ze svého rozpočtu, dva miliony korun získal od pardubického magistrátu.

Dřívější plánované projekty na rekonstrukci náměstí byly příliš nákladné. Uvažovalo se o podzemním parkovišti, na povrchu o fontáně a kruhových lavičkách, stromech, stálo by to ale zhruba půl miliardy korun. Následující variantou byla oprava rozbité betonové plochy a relaxační zóny za 40 milionů korun.

Obdélníkové náměstí má délku asi čtvrt kilometru a je největší v Pardubicích. Leží uprostřed sídliště Dukla z 40. a 50. let minulého století. V minulosti sloužilo mimo jiné k vojenským přehlídkám.
0 komentářů
přidat komentář

Související články