Kraj opraví ve Zlíně budovu bývalé brány do továrního areálu

Vložil
ČTK
21.06.2017 08:00
Zlín



Zlín - Zlínský kraj opraví budovu číslo jedna v bývalém baťovském továrním areálu v centru krajského města. Do prvního patra zrekonstruované budovy se přesunou některá pracoviště krajského úřadu, která nyní sídlí v pronajatých prostorách. Přízemí se bude pronajímat komerčním subjektům, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Čunek.


Objekt sloužil dříve jako hlavní brána společnosti Svit. Náklady na rekonstrukci jsou vyčísleny na 28 milionů korun, práce by měly začít příští rok na jaře, hotovo by mělo být v polovině roku 2019.

"Realizace této akce umožní přestěhování kanceláří krajského úřadu z pronajatých prostor budovy číslo 22 do budovy číslo 1 a částečně také do stávajícího sídla úřadu v budově číslo 21. Přesunem kanceláří z pronajatých do vlastních prostor kraj ročně ušetří 2,5 milionu korun, neboť předpokládáme, že roční provozní náklady nově vybudovaných kancelářských prostor v budově číslo 1 budou kryty z příjmů z pronájmu komerčních prostor v přízemí," uvedl hejtman.

Objekt bývalé hlavní brány nyní není plně využíván. "Konkrétně nejsou využity východní část vstupního podlaží, bývalá prodejna zverimexu, a ani první patro, ve kterém bylo do roku 2013 umístěno muzeum obuvi," uvedla mluvčí kraje Renata Janečková.

Budova byla postavena koncem 70. let minulého století, od té doby se kromě střešního pláště nic neopravovalo. Objekt nevyhovuje současným normám, má problémy se statikou.

Jde o poslední objekt v majetku kraje v bývalém továrním areálu, který se kraj chystá opravit. V minulosti se kromě samotného sídla kraje, takzvaného Baťova mrakodrapu, obnovily také budovy 14 a 15, do kterých se přestěhovala krajská galerie, krajská knihovna a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně.
0 komentářů
přidat komentář

Související články