Brno nechá vypracovat dokumentaci pro Kreativní centrum

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
20.06.2017 21:20
Brno

Brno - Zastupitelé Brna dnes schválili pořízení projektové dokumentace za 24 milionů korun k vybudování Kreativního centra pro setkávání umělců. Vznikne ve zchátralé a léta prázdné budově bývalé věznice v ulici Cejl, kterou ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku. Stát bude odhadem 400 milionů korun. Město na to chce čerpat část peněz z Evropské unie. Centrum by mohlo být hotové za pět let, řekl ČTK primátorův náměstek zodpovědný za kulturu Matěj Hollan (Žít Brno).


Peníze na projektovou dokumentaci schválilo 32 zastupitelů, jeden byl proti a 12 se jich zdrželo. Podle Hollana projektová dokumentace upřesní i náklady na výstavbu. Dokument sjednotí představu města o podobě centra a podmínky ministerstva pro zachování podoby některých částí věznice. Podle Hollana nelze zasahovat například do cel smrti či barokní kaple, což ale město nemělo v úmyslu. Práce by mohly začít v roce 2019, řekl Hollan. V centru mají být ateliéry, prostory pro výstavy a historické expozice.

Prohlášení za kulturní památku požadoval Národní památkový ústav, který považuje budovu nejen za historickou, ale také za pietní místo z doby nacistické a komunistické, řekl už dříve ČTK ředitel brněnského Národního památkového ústavu Zdeněk Vácha.

Brno loni zhruba za šest milionů korun provedlo nejnutnější práce na objektu, které ho měly zachránit od dalšího chátrání. Práce se zaměřily především na opravu krovů a střechy, kterou dovnitř zatékalo. Záchranné opravy trvaly zhruba půl roku. Uskutečnil se také stavebně-historický průzkum, který odhalil polohu hledaného popraviště. Nacházelo se na ženském dvoře mezi okny cely 64. Věznice vznikla v 18. století. Svému účelu sloužila v letech 1784 až 1956. Nahradila ji věznice v Bohunicích.
0 komentářů
přidat komentář

Související články