Památkáři stále chtějí Invalidovnu, zveřejnili rozpočet na opravu

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
13.06.2017 15:05
Praha

Praha - Ani deset měsíců po nezdařeném prodeji pražské Invalidovny není tato barokní památka převedena na Národní památkový ústav (NPÚ). O převodu na tuto instituci se přitom začalo jednat hned po dražbě, do níž se nikdo nepřihlásil. Budovu mezitím vláda prohlásila za národní kulturní památku. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který objekt spravuje, tvrdí, že památkáři nepředložili potřebné dokumenty. Ústav tvrdí, že udělal vše podle zákona a komunikaci s úřadem včetně nákladů na opravu, které by se vešly do miliardy korun, dnes zveřejnil na webu. Vyjádření ÚZSVM ČTK zjišťuje.


"Během posledních devíti měsíců NPÚ předložil Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových podklady potřebné k prokázání účelnosti a efektivity k převodu příslušnosti hospodařit s nemovitostmi v areálu Invalidovny na NPÚ, a to v nadstandardní podobě. Vzhledem k tomu, že ÚZSVM podklady stále považuje za nedostatečné, rozhodli jsme se je zveřejnit,"
uvedla dnes v tiskové zprávě ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Na webu NPÚ jsou dopisy, které si od loňska vyměňovala vedení obou institucí včetně investičního záměru na obnovu objektu. Invalidovna by měla podle představ NPÚ nabízet veřejnosti kulturně-výchovné využití této památky a měla by sloužit jako sídlo Pražského filharmonického sboru a dalších příspěvkových organizací zřizovaných ministerstvem kultury.

NPÚ uvádí, že je jednou z nejkompetentnějších státních institucí, která je schopna tento památkově cenný objekt řádně obnovit a v budoucnu jej využívat tak, aby jeho památkové kvality neutrpěly. Jako příklad toho, že to umí, uvádí barokní hospitál Kuks, za jehož obnovu nedávno Česká republika dostala prestižní evropské ocenění na poli památkové péče.

Kromě samotného zpřístupnění památky NPÚ navrhuje, aby v Invalidovně měly své výstavní prostory některé státem zřizované galerie či muzea. Mohly by tak být vystaveny i sbírky, které jsou dnes uložené v depozitářích kvůli nedostatku výstavních prostor v sídlech těchto institucí.

NPÚ o historický objekt projevoval zájem již před termínem dražby. Oficiálně však o převod projevil zájem až po dražbě, do níž se loni v srpnu nikdo nepřihlásil. Vyvolávací cena byla 637,7 milionu korun. Investiční záměr zveřejněný na webu počítá s náklady na rekonstrukci ve výši 941 milionů včetně DPH s tím, že při použití výběrového řízení by se cena mohla snížit o deset procent na přibližně 847 milionů včetně DPH.

Karlínská Invalidovna byla od svého založení v rukou státu, byla postavena v letech 1731 až 1737 podle plánů slavného architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Patří k významným barokním stavbám. Později patřila armádě, byly v ní i archivy dalších institucí, ale po poničení povodní a přestěhování archivů armáda objekt označila za nepotřebný.
0 komentářů
přidat komentář

Související články