Bezpečnost jako klíčové kritérium při výběru plastových oken

Okna z profilů Schüco, díky kterým se budou hlídací psi nudit!

Vložil
Tisková zpráva
12.06.2017 20:20
Schüco CZ s.r.o.

Až v 80 % případů vstupují pachatelé do rodinných domů okny, posuvnými systémy a vedlejšími, nejčastěji balkonovými, dveřmi. Na hlavní vchodové dveře přitom dle statistik připadá přibližně pouhých 10 % vniknutí. Jedním z důležitých kritérií, kterými je třeba se při výběru oken do rodinného domu zabývat, tak patří bezpečnost. Z hlediska použitého materiálu jsou na trhu - zejména kvůli nízké kvalitě vstupních surovin, jejich zpracování i celkovému "šizení" - nejrizikovější skupinou okna plastová. I plastové okno však lze dokonale zabezpečit, a to v nejvyšší třídě RC3, jak dokládají okna z profilů Schüco, která vyrábí západočeská firma WELL OKNA.


Vniknutí vypáčením

"Dnes se zloději do objektů nedostávají rozbitím skla nebo vyháčkováním klíčového zámku, jak můžeme vidět ve filmech. Zloděj volí rychlou a tichou cestu a způsobů je několik," informuje Vojtěch Marton ze západočeské firmy WELL OKNA, která je autorizovaným zpracovatelem a prodejcem oken z profilů německé značky Schüco. Mezi nejběžnější způsob patří vypáčení okna. Vniknutí vypáčením rámu, resp. kování se týká až 70 % případů vniknutí oknem.

U některých plastových oken přitom stačí mezi rám a křídlo strčit šroubovák, páčidlo či podobný plochý nástroj a zatlačením okno i v zavřené poloze vypáčit. Na vině je především kování bez bezpečnostních uzávěrů. Svou roli sehrává také kvalita PVC profilu. Okenní křídlo z nekvalitního profilu se páčením prohne snadněji a umožní tak rychlejší vyskočení jednotlivých čepů kování z protikusů v rámu okna.
Okno tohoto typu je bez většího hluku otevřené během několika vteřin. Samotné vypáčení znemožní pouze kování s bezpečnostními uzávěry. I kvalitní profil s ocelovou výztuhou se obvykle působením síly prohne, oproti nekvalitním variantám však vydrží více a déle. "Z těchto důvodů je nutné okno vyrobit z tuhého profilu a použít kvalitní kování s bezpečnostními uzávěry. Při zpracování oken používáme profilový systém Schüco, který kromě vynikajících tepelně izolačních vlastností a moderního designu zdůrazňuje i požadavek bezpečnosti. Profily jsou dostatečně tuhé a kování je v nich uloženo hluboko u vnitřní stěny rámu a křídla," vysvětluje Vojtěch Marton. Okna se obvykle osazují jedním bezpečnostním uzávěrem, a to kvůli spolehlivému usazení při ventilaci, nikoli z důvodu bezpečnosti. Ve výrobním závodě firmy WELL OKNA je standardem kování se třemi bezpečnostními uzávěry, které zajistí spolehlivou ochanou proti vypáčení. Na zakázku lze vyrobit okna v bezpečnostní třídě RC2 a RC3 s několikanásobným počtem bezpečnostních uzávěrů, bezpečnostním sklem i speciálními kličkami. Kvalitní kování musí být vyrobeno z kovového odlitku. "U konkurenčních produktů se můžete setkat i s pokoveným plastem. Takové kování bude pochopitelně mnohem levnější, zároveň se však stane nejslabším článkem celého okna," doplňuje Vojtěch Marton.


Varianty otočení kliky z venku

Dalším způsobem, který pachatelé při vniknutí skrze plastové okno používají, je mechanické otočení kliky z venčí. Zloděj se při tom dostává ke kování okna nebo k samotné kličce. Podaří-li se pachateli dostat páčivý předmět ke kování, s použitím síly pak pootočí celým mechanizmem kování a tím pootočí i klikou. Okno bezhlučně otevírá ještě snadněji než při vypáčení. I zde je prevencí tuhost plastových profilů, uložení kování i samotná klika okna. Dnes se na trhu setkáváme s profily větší stavební hloubky od 80 mm a více. Součástí takovýchto profilů - např. Schüco Corona SI 82 - bývá středové těsnění, které vytváří další ochrannou bariéru mezi páčidlem a kováním. Pokud se zloději přeci jen ke kování podaří dostat, pak ho ještě může zastavit samotná klika.
Například provedení "secustic" má bezpečnostní mechanizmus, který nedovolí pootočit celým systémem kování jinak než pomocí kliky. Takto vybavené kliky poznáte známým cvakáním při změně polohy. Klika "secustic" by měla spolehlivě posloužit a ochránit i před vnějším provrtáním díry v oblasti čtyřhranného trnu kličky, což je další metoda, jak se zloději snaží kliku zvnějšku otočit. Případně se používají speciální součástky kování proti odvrtání kličky.

Do třetice lze kliku zvenčí pootočit provrtáním dírky pod klikou. Zloděj se pak pokusí například silným drátem pootočit přímo klikou, a to bez zásahu do kování. V takovémto případě je dle slov Vojtěcha Martona spolehlivou ochranou pouze klika s knoflíkovou pojistkou nebo zamykatelná klika. Tuhost profilů, bezpečnostní uzávěry a dokonce ani klička "secustic" zde nepostačí. Zamykatelná varianta nebo klika s pojistkou pomáhají i při přímém vyvrtání kliky, zároveň skvěle slouží jako spolehlivá ochrana oken v rodinných domech s malými dětmi.

Vysklení okna

Poslední možností je rozbití skla. Touto variantou na sebe zloděj sice nejvíce upozorní, ale nelze ji opomenout. Zde profesionálové doporučují použít bezpečnostní sklo, která zloději vniknutí buď zcela znemožní, nebo minimálně výrazně znepříjemní. "Bezpečnostní skla určitě doporučujeme pro okna v přízemí, kde se s touto variantou vloupání musí počítat, zejména jedná-li se o objekt stojící na odlehlém místě, třeba u lesa," podotýká Vojtěch Marton.

Třídy bezpečnosti



Plastová okna tedy jsou, při dodržení kvalitních vstupních surovin, výrobních postupů a specifických opatření, naprosto bezpečná a mohou splňovat i ta nejpřísnější kritéria normy zabývající se odolností oken a dveří proti vloupání. Legislativně stanovené třídy odolnosti (RC1, RC2 a nejvyšší RC3) vypovídají o tom, jak dlouho odolá okno či dveře pokusu o násilné vniknutí za použití různého typu nářadí. Trvá-li takový pokus několik minut, řada pachatelů své snahy ze strachu z odhalení bezvýsledně ukončí. Proto platí: čím vyšší třída odolnosti, tím vyšší ochrana proti vniknutí. Policejní experti doporučují u soukromých domácností minimálně třídu odolnosti RC2.

Na závěr je třeba upozornit, že jakkoli zabezpečené okno není nikdy bezpečné, je-li otevřené na ventilaci nebo mikro ventilaci. Pouze zavřené okno může plnit veškerá bezpečnostní očekávání.

Příklad z praxe:
Na dnech otevřených dveří společnosti WELL OKNA měli návštěvníci možnost násilným způsobem překonat plastové okno v  bezpečnostní třídě RC2. Tato třída je definovaná tak, že se příležitostný pachatel pokouší vniknout do uzamčeného prostoru za pomoci jednoduchého nářadí (šroubovák, kleště a klíny). Produkty s touto třídou odolnosti poskytují až 3minutovou ochranu proti pokusu o násilné vniknutí. Okno společnosti WELL OKNA, kombinující kování Roto, bezpečnostní sklo AGC, profil Schüco Corona SI 82 a zamykatelnou kliku Schüco, úspěšně odolalo 20minutovému dobývání, po kterém bylo testování ukončeno. Žádný z návštěvníků nedokázal za pomoci páčidel a kladiv okno otevřít. Na plastových profilech byly vidět jasné známky páčení a sklo bylo rozbité. Okenní profily však nepraskly a bezpečnostní sklo, jehož rozbití bylo namáhavé, se nevysypalo. V reálném životě by pravděpodobně žádný pachatel nesetrval u pokusu o vniknutí po tak dlouhou dobu, neboť by na sebe významně upozorňoval.

Krátké ilustrační video k bezpečnosti plastových oken z dílny plzeňského zpracovatele WELL OKNA najdete na odkazu ZDE. Pro další informace navštivte stránky www.wellokna.cz a www.schueco.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články