O demolici budovy na náměstí Karla IV. v Mělníku rozhodne referendum

Vložil
ČTK
04.05.2017 20:20
Mělník



Mělník - O demolici budovy zvané Hold na mělnickém náměstí Karla IV. rozhodne referendum pořádané během podzimních voleb do Sněmovny. Zastupitelé chtějí znát postoj veřejnosti, ani jedna ze stran neměla demolici v programu při posledních komunálních volbách. Novinářům to dnes řekl starosta Mělníka Ctirad Mikeš (Mé město).


Objekt na náměstí Karla IV. pochází z doby socialismu. Místní mu říkají také Amerika nebo Teherán. Aby bylo referendum platné, musí v něm podle zákona hlasovat alespoň 35 procent mělnických voličů.

Město zároveň hledá investora, který by budovu nechal zbourat a místo ní by postavil objekt podle kritérií města. Tím základním požadavkem je umístění obchodů a provozoven služeb v přízemí, v patře by měly být byty, protože ty v centru chybí a ubývá zde obyvatel. S jedním investorem, jehož jméno zatím radnice nezveřejnila, město jedná. "Zjišťujeme reference," uvedl starosta.

Podle Mikeše vedení města neplánuje, že by pozemek, na kterém budova Holdu stojí, investorovi prodala dříve, než by byla dokončena stavba nového objektu. Je to ale jen jedna z variant, město preferuje zachování prostorů na náměstí především pro veřejnost.

Demolice má předcházet celkové proměně náměstí. Pokud bude odsouhlasena občany a následně zastupiteli, město nechá zpracovat postup prací i způsob jejich financování. Demoliční práce pak případně začnou příští rok a mohou stát i víc než deset milionů korun.

Mělnické náměstí Karla IV. se má v příštích letech zcela změnit, má více sloužit k setkávání lidí. Radnice si nechala zpracovat studii, k ní dávají připomínky odborníci i místní obyvatelé.
0 komentářů
přidat komentář

Související články