V Berouně má vzniknout psychiatrická klinika za miliardu korun

Vložil
ČTK
20.04.2017 08:20
Beroun

Beroun - Zdravotnická skupina Sotiriose Zavalianise chce v Berouně postavit psychiatrickou kliniku za téměř miliardu korun, která se stane součástí tamní nemocnice. Takzvané Centrum duševní rehabilitace má již vydané stavební povolení, práce by měly začít v září, sdělila dnes skupina ČTK. O investici už dřív informoval server Lidovky.cz.


Projekt podle Zavalianise velmi dobře zapadá do nově připravené koncepce psychiatrie v ČR a reaguje na potřebu této služby na Berounsku a v přilehlých oblastech včetně západní části Prahy.

"Náš záměr je vytvořit skutečně moderní regionální centrum, které zajistí celé spektrum psychiatrie, ale bude klást důraz na duševní rehabilitaci, destigmatizaci psychiatrické diagnózy," uvedl Zavalianis v tiskovém sdělení zaslaném ČTK.

Budova s podlahovou plochou přes 25.000 metrů čtverečních bude mít kapacitu 150 lůžek a počítá se s velkým prostorem pro specializované ambulantní služby, denní stacionář a další doprovodné služby. Součástí bude multifunkční kinosál, divadlo, tělocvična, pětadvacetimetrový bazén, prosklené atrium s tropickými rostlinami, restaurace a kavárna pro pacienty. Pokoje mají být nejvýše dvoulůžkové, v centru bude i kryté parkoviště zajišťující pacientům diskrétnost.

Termín dokončení je otevřený, rychlost výstavby ovlivní mimo jiné to, zda se podaří získat dotace. Skupina, v jejímž portfoliu je kromě berounského zařízení také nemocnice v Hořovicích, komplexní onkologické centrum v Pardubicích a další pracoviště, je podstatnou část připravena financovat z vlastních zdrojů. Stavět by se mělo, i když centrum nebude mít dotaci přislíbenou.

Provoz kliniky by v současném systému úhrad z veřejného zdravotního pojištění nebyl plně ufinancovatelný, skupina proto předpokládá, že ho bude dotovat 30 až 40 miliony korun ročně. Poskytované služby mají být podle Zavalianise dostupné každému.
0 komentářů
přidat komentář

Související články