Plzeňané protestovali proti stavbě velkých hal v obvodu Litice

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
14.03.2017 19:35
Plzeň

Plzeň - Na 200 lidí protestovalo v Plzni proti plánované stavbě velkých průmyslových hal v obvodu Litice. Chtějí podporu magistrátu. Vystoupí ve čtvrtek na zastupitelstvu města Plzně. ČTK to řekl zastupitel obvodu a člen nově zvoleného vyjednávacího týmu Pavel Bosák (SNK pro Litice). Překvapilo ho, kolik lidí přišlo. Vzhledem k tomu, že Litice mají 1900 obyvatel a že je pracovní den.


S transparenty Neničte nám domov! a Ne mega halám v Liticích! vyjadřovali obavy z kamionů, problémů s agenturními pracovníky a chtěli také tři haly s celkovou plochou 5,6 hektaru zmenšit. Podle Bosáka nejde lidi zašlapat do země a mávat miliardami. "Zatím to nestojí, zatím se to zastavit dá. Město by mohlo jednoduše vyjádřit, že to není v zájmu občanů. A nemohlo by pak ani propůjčit pozemky, na nichž si investor potřebuje vybudovat cesty," řekl. Ostatní dotčené pozemky jsou soukromé.

Haly za miliardu korun chce vybudovat v Liticích česká skupina Accolade. Stavby podél přivaděče k dálnici D5 by měly být přizpůsobené na míru firmám ze strojírenství, elektrotechniky, elektroniky, elektronického obchodování, které už v Plzni působí a hledají další prostory. V novém průmyslovém parku má najít práci téměř 700 lidí. Území je podle náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) jednou z mála rozvojových lokalit, kam se mohou firmy v Plzni rozrůst, zóna Borská pole je plná. Starý i nový územní plán města počítají s lokalitou od roku 2006.

Protestující obyvatelé tvrdí, že magistrát v době přípravy delší než rok zastupitelstvo ani veřejnost neinformoval. "Budeme s tím bojovat a nikdy se nevzdáme," řekl dnes Bosák. Občané obvodu zvažují založení občanského sdružení, aby se mohli vyjadřovat k územnímu a stavebnímu řízení, chtějí mít ožnost napadnout posudek EIA (vlivu stavby na životní prostředí). Pokud je město nepodpoří, zváží referendum o odtržení Litic od Plzně, tak jako to bylo do roku 1969. "Spojili bychom se s někým, kdo by spočítal, co by to pro nás znamenalo," uvedl.

Investor podle Bosáka ještě nepodal žádost o územní rozhodnutí, takže územní řízení ještě neběží. Accolade zatím s litickými nejednala. Občané se nebrání průmyslové zástavbě, která je tam schválená územním plánem, uvedl Bosák. "My ho ctíme, odvoláváme se na něj. Ale ten říká, že by to mělo respektovat měřítko okolní zástavby. Měly by tam vznikat jen malé řemeslné nebo živnostenské provozy," uvedl.

Bosák má ve čtvrtek vystoupit na zastupitelstvu města na závěr jednání. Mimořádné zastupitelstvo Litic v pondělí přijalo usnesení a žádá primátora, aby bod po projednání radou zařadil jako mimořádný přímo do programu jednání. Litičtí pořádají k tomuto tématu 23. března od 17:00 v lidovém domě veřejnou schůzi a doufají, že se tam objeví také zástupci vedení magistrátu.

Dotčené území má dohromady 13 hektarů, která je nyní obdělávanou zemědělskou půdou. Z toho osm hektarů má být zpevněná plocha. Na realitních portálech nabízí 4,7 hektaru Accolade už od 1. ledna 2018.
0 komentářů
přidat komentář

Související články