Budoucnost proluky na Vítězném náměstí v Praze 6 je stále nejasná

Zdroj
Jana Kolomazníková
Vložil
ČTK
30.01.2017 16:55
Praha



Praha - Budoucnost proluky na Vítězném náměstí v Praze 6, kde měl původně stát kritizovaný projekt s názvem Lední medvěd, zatím stále není vyřešena. Jednání s investorem pokračují, radnice nechce postupovat ukvapeně, řekl dnes na dotaz ČTK starosta Ondřej Kolář (TOP 09). Několik týdnů se mluví o možné mimosoudní dohodě. Investor zatím ale nezaplatil radnici dvacetimilionový dluh z minulosti.

Na prosincovém zasedání zastupitelstva z úst starosty zaznělo, že majitel projevil vůli dluh zaplatit. Polovina částky měla být uhrazena do konce roku 2016. Pak by obě strany stáhly před rokem žaloby. To se ale zatím nestalo. "Jednání neustále pokračují a velmi pozvolna spějí ke slibnému završení," řekl ČTK starosta a doplnil, že "v natolik komplikované otázce by rozhodně nebylo prozíravé postupovat ukvapeně". Víc nechtěl situaci komentovat. Jasné není ani to, zda radnice lukrativní pozemek prodá. Starosta takovou variantu v prosinci nevyloučil.

O zástavbě proluky mezi ulicemi Verdunská a Jugoslávských partyzánů se diskutuje řadu let. Radnice pozemek vlastní, v roce 2011 jej pronajala společnosti Vítězné náměstí a.s., za kterou stála PPF Real Estate. Neshodly se ale na podobě budovy, která by měla proluku zaplnit. Patová situace vyvrcholila vzájemnými žalobami. V polovině loňského roku se novými vlastníky Vítězného náměstí a.s. stala finanční skupina Penta spolu s Kaprain Group finančníka Karla Pražáka. A nový majitel Ledního medvěda stavět nechce. Vzniknout by podle starosty měla menší budova, zřejmě bytový dům s obchody v přízemí.

Karel Pražák, bývalý spolupracovník vlastníka PPF a nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, loni koupil rozlehlá parkoviště vedle vysočanské O2 Areny, kde chce postavit domy za několik miliard korun. Pražákův holding vlastní mimo jiné projekt na výstavbu mrakodrapů u stanice metra Chodov a je spolumajitelem outletového centra u Ruzyně nebo obchodního centra Mercury v Českých Budějovicích.

Investiční skupina Penta byla založena v roce 1994. Podniká zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Působí ve více než deseti zemích Evropy a má zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově. Příští rok by měla začít stavět obchodní centrum v blízkosti Masarykova nádraží v pražské památkové rezervaci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články