Dostavba Jihočeské vědecké knihovny - průběh soutěže

V pátek 23. prosince 2016 uběhla lhůta, ve které architekti po šesti týdnech intenzívní práce odevzdali soutěžní návrhy na dostavbu Jihočeské vědecké knihovny. Cílem právě probíhající architektonické soutěže je rozšířit kapacitu pro volný výběr knih, zhodnotit kvalitu současné stavby a zároveň najít koncept dalšího rozvoje veřejného prostranství kolem knihovny. Na základě referencí odborná porota vybrala z celkem 27 podaných žádostí ateliéry Projektil, OV-A, Kuba/Pilař a Ivan Kroupa, dále SLLA ze Slovenska a AllesWirdGut z Rakouska. Každý z nich má za sebou řadu vynikajících realizací veřejných staveb a několik českých i mezinárodních ocenění za architekturu. U návrhů lze tedy očekávat velmi vysokou kvalitu a bude možnost porovnat několik rozdílných přístupů. Porota zasedne k hodnocení v první půlce ledna a do konce měsíce by krajští radní měli schválit výsledky soutěže. V únoru by pak měla následovat veřejná prezentace a výstava.

Architektonická soutěž je dlohodobě doporučovaná Českou komorou architektů jako nejlepší a nejtransparentnější způsob zadání veřejné zakázky, kde se dá dobře hodnotit poměr ceny a kvality stavby. Tento postup doporučuje i nový zákon o veřejných zakázkách a vládou schválená Politika architektury ČR. V Českých Budějovicích vznikl ze soutěže například Dlouhý most, park ve Čtyřech Dvorech nebo Komunitní centrum Máj, které je nominované na prestižní evropskou cenu za architekturu Mies van der Rohe Award.

Více informací >

Jihočeská vědecká knihovna sídlí v objektu bývalého Muzea dělnického hnutí, postaveného v letech 1971-75 podle projektu Jana Maláta, Jiřího Víta, Jana Řezníčka a Miloše Sádka.
0 komentářů
přidat komentář

Související články