Plzeň chystá na příští rok stavební investice za 1,4 miliardy Kč

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
14.12.2016 08:35
Plzeň

Plzeň - Plzeň chystá na příští rok stavební investice za 1,4 miliardy korun, meziročně o 18 procent vyšší. Téměř celá suma bude z prostředků města, dotované projekty mají tvořit necelých 40 milionů Kč. Město plánuje spíše více menších staveb, řekl ČTK ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD). Plány počítají například s opravou Dlouhé ulice v části Lobzy a se zahájením stavby haly v areálu TJ Lokomotiva.

"Pokud vezmeme roky očištěné od dotačních finančních prostředků, tak je to určitě rekordní suma,"
uvedl. Je to dáno přesunem zhruba 750 milionů korun z letošního rozpočtu na pokračující investice, dobrým hospodařením města a také růstem ekonomiky, tedy daňových příjmů. Zhruba 100 milionů korun z celkové částky budou tvořit investice deseti městských obvodů.

Město s rozpočtem 5,5 miliardy korun má našetřené peníze ve fondech, a proto zřejmě odloží o tři roky, případně nebude vůbec čerpat úvěr od Evropské investiční banky ve výši 650 milionů Kč.

Do rekonstrukce Dlouhé ulice v městské části Lobzy dá příští rok spolu s podíly městské firmy Vodárna Plzeň a čtvrtého městského obvodu celkem 110 milionů korun. Půjde o roční rekonstrukci současné čtyřproudé silnice až k Rokycanské třídě na dvouproudou komunikaci, kde vzniknou podélná parkovací stání, zálivy pro MHD a zeleň. Dále Plzeň počítá se zahájením dvouleté stavby multifunkční haly v areálu TJ Lokomotiva za 120 milionů korun, která bude propojená se současnou halou.

Město v příštích dvou letech také upraví a zprovozní za 50 milionů korun náplavku Radbuzy, kde se mají konat kulturní akce. Zpevnění břehu, promenáda, odpočinkový travnatý pás a kavárna by měly být dokončeny v létě 2018. Do opravy Sedláčkovy ulice, která jako poslední z ulic v centru není revitalizovaná, dá město s Vodárnou 45 milionů Kč. Opraví silnice, chodníky, osvětlení a sítě. Zhruba 42 milionů korun vydá na vodovody a kanalizace obytného souboru Stráň v Červeném Hrádku, dalších 30 až 40 milionů korun na dokončení úslavského kanalizačního sběrače a desítky milionů jako podíly na dvou státních dopravních investicích - opravě Pattonova mostu a mostů u hlavního vlakového nádraží. Tyto velké dvouleté státní stavby začnou na jaře.

Dále Plzeň rekonstruuje 52 sociálních bytů v Plachého ulici za zhruba 40 milionů Kč, rozšíří Karlovarskou třídu o jeden pruh za 30 milionů korun a 22 milionů Kč dá do stavebních úprav ulic Rachtaříkova a Neumannova na Slovanech. Zhruba 14 milionů korun plánuje vydat na revitalizaci památníku Díky, Ameriko!, jehož žulové sloupy letos kvůli nebezpečným prasklinám odstranilo. Město bude dále prodlužovat cyklostezky u zoo a mezi Hradištěm a Radobyčicemi.
0 komentářů
přidat komentář

Související články