Nové jeviště pro Divadlo na Vinohradech vyjde asi na 300 milionů

Vložil
ČTK
04.12.2016 10:40
Praha

foto: www.prague.eu

Praha - Nové jeviště, které potřebuje Divadlo na Vinohradech, vyjde hlavní město jako majitele budovy asi na 300 milionů korun. Podle radního pro kulturu Jana Wolfa (KDU-ČSL/Trojkoalice) musí být vyrobeno na míru. Původnímu jevištní technika je vyrobená podle návrhů Františka Křižíka. Divadlo příští rok oslaví 110 let své existence.


"Jeviště se nikdy neměnilo. Národní divadlo má za dobu svého fungování už třetí," řekl radní na jednání magistrátního výboru pro kulturu. V rozpočtu na příští rok město vyhradilo 20 milionů korun na vypracování projektu nového jeviště. K výměně pak přistoupí v roce 2018 nebo 2019. Součástí bude veškerá jevištní technika a propadliště. Cena vzejde z projektu a následné vypsané veřejné zakázky.

Secesní budova na náměstí Míru vznikala v letech 1905 až 1907 podle návrhu architekta Aloise Čenského. Divadlo bylo otevřeno 24. listopadu 1907, prvním představením byla hra Jaroslava Vrchlického Godiva.

V současné době město upravuje také divadlo Na Zábradlí. Tam si investici vyžádal spor ohledně vstupu do objektu, který byl dosud ze sousední budovy soukromého majitele. Po opravách za 39,5 milionu korun bez DPH bude mít divadlo nové zázemí, kavárnu a ve vnitrobloku moderní foyer se vstupem do hlediště ze zastřešeného dvorku. Budovu divadla vlastní Praha od roku 1993.
0 komentářů
přidat komentář

Související články