Holickou sokolovnu čekají opravy a bourání přístavby

Vložil
ČTK
28.11.2016 16:25
Holice

Otakar Novotný



Holice - Holická sokolovna by se mohla vrátit do původní podoby z roku 1913. Jednota připravuje demolici přístavby z 60. let. Objekt navržený architektem Otakarem Novotým v duchu geometrické moderny je kulturní památkou. ČTK to řekl starosta TJ Sokol Holice Lukáš Horský.


"Přístavba byla k té budově dost necitlivě přilepena. Jsou v ní sociálky. Chystáme se ji zbourat a obnovit vnější plášť stavby,"
řekl.

Kromě toho chtějí sokolové rekonstruovat cvičební sál, šatny a vyměnit elektroinstalaci. Režnou fasádu opravili již v minulosti, nechávali také vyměnit okna. "Do interiérů se od 50 let neinvestovalo. Je zanedbaný. Konstrukce stavby je v dobré kondici," řekl Horský.

Významného architekta pozval do Holic filantrop, starosta Sokola a lékař Čeněk Zemánek. Podle jeho návrhu si nechal Zemánek, který se později stal i starostou města, na náměstí postavit dům. Zároveň si u Novotného sokolové zadali návrh sokolovny.

Sokolovna mívala ochozy s hřištěm, které byly později kvůli špatnému stavu zbourány. Na jejich místě stojí sportovní hala. U sokolovny měly podle Novotného projektů ještě stát městské lázně a kulturní dům. Zůstalo jen u plánů, protože začala první světová válka.

Novotný byl žákem a spolupracovníkem Jana Kotěry, propagátora architektonické moderny. Na exteriéru sokolovny je patrná střídmá holandská architektura a decentní prvky románských bazilik. Tvoří jej režné zdivo a geometrický dekor.

Sokolové odhadují náklady na rekonstrukci na pět milionů korun, čtyři miliony korun chtějí získat z dotací. Žádali už loni, ale neuspěli. Pokud jim ministerstvo školství dotace přislíbí, v příštím roce zahájí stavební práce.
0 komentářů
přidat komentář