Lidé v Bílovci protestují proti zbourání bývalé České besedy

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
18.09.2006 20:45
Ostrava

Ostrava - Obyvatelé Bílovce na Novojičínsku protestují proti demolici budovy bývalé České besedy, která podle nich hrozí. Nelíbí se jim, že na pozemku, o jehož prodeji město uvažuje, by mělo vyrůst obchodní centrum. Petici proti prodeji budovy a přilehlých prostranství podepsalo zhruba 900 lidí, řekl dnes ČTK její organizátor Petr Zátopek. Starostka Sylva Kováčiková ČTK řekla, že o stavbě ještě není rozhodnuto. V objektu se nyní nachází školní jídelna a družina.

    V bývalé České besedě se v převážně německé vesnici Bílovec kdysi scházeli čeští obyvatelé. "Je to pohrdání českou minulostí Bílovce," míní Zátopek. Dodal, že kvůli parkovišti, které by bylo součástí obchodního centra, by byl zničen i přilehlý park, v němž je podle Zátopka 17 vzrostlých stromů, z toho deset lip, které zde pravděpodobně byly vysazeny při otevření České besedy v roce 1931. Mimo to je tam řada dalších menších stromů.
    Podle Zátopka by investor, který má o pozemek zájem, postavil sice novou jídelnu pro děti, ale město by zbouráním bývalé České besedy přišlo o historický odkaz. Zátopek se navíc domnívá, že město má jiné vhodné plochy, kde by obchodní centrum mohlo být postaveno. "Hned vedle stojí sokolovna, která je z roku 1930, naproti je měšťanka, takže ta budova tady patří. Místo ní by vyrostla nějaká krabice," míní Zátopek.
    Starostka ale tvrdí, že o investici ještě vůbec není rozhodnuto. "Je to už třetí podnět ze strany nějaké obchodní společnosti, která chce budovat v Bílovci obchodní centrum. Vždycky to je tak, že bereme v  úvahu všechny podkladové materiály," uvedla Kováčiková s tím, že definitivní slovo nakonec mají zastupitelé. Připomněla, že zastupitelé v minulosti zamítli například výstavbu Lidlu v městské památkové zóně. Kováčiková se domnívá, že za vyhrocenou situaci částečně mohou i blížící se volby. Podle ní jde o předvolební boj, do petice jsou totiž podle starostky zapojeni členové ČSSD. "Vím, že je spousta občanů, kterým se to nelíbí, ale také spousta občanů, kteří očekávají nějaké kvalitní obchodní centrum," doplnila Kováčiková.
    Prodejem budovy by se zastupitelstvo Bílovce mělo zabývat až po volbách, řešit ho tak bude již v  novém složení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články