Uherský Brod dokončil obnovu velkých schodů

Vložil
ČTK
16.11.2016 08:30
Uherský Brod



Uherský Brod - Uherský Brod na Uherskohradišťsku dokončuje projekty, které navazují na dopravní terminál zprovozněný v dubnu. Dnes město slavnostně otevřelo takzvané velké schody, které propojují dopravní terminál s historickou částí Uherského Brodu. Radnice na ně umístila jména 44 osobností spojených s městem. V těchto dnech finišuje také oprava 24 autobusových zastávek.


Schody jsou dlouhé asi 200 metrů, celkem je jich 87. "Výrazně se na nich podepsal zub času, odpadaly obkladové žulové desky a bylo potřeba je komplexně zrekonstruovat," řekl ČTK starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Ozdobu se jmény osobností, které se významně podílely na rozvoji Uherského Brodu, získaly schody na základě podnětu sdružení Uherskobrodští Patrioti.

"Je to skutečně historický průřez. Nejznámější osobností je bezesporu Jan Amos Komenský. Máme tady jméno zakladatele uherskobrodského pivovaru, jména významných brodských rabínů i zakladatelů muzea. Jsou tady i účastníci odboje a mnohé další osobnosti," popsal Kunčar. Na schodech je vytesáno jméno, datum narození a úmrtí a stručně i to, čím je osobnost známá. Více se zájemci dozví v informačním kiosku umístěném u schodů.

Oprava schodů přišla na sedm milionů korun. Byla spolufinancována Programem švýcarsko-české spolupráce, díky kterému město vybudovalo také dopravní terminál. Projekt měl původně včetně podílu Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) stát asi 140 milionů korun. Výběrovým řízením se podařilo částku o 40 milionů korun snížit. Peníze byly použity v navazujících projektech.

Vedle opravy velkých schodů je hotové také rozšíření parkovacích ploch u terminálu. SŽDC dokončuje druhou etapu úprav vlakové stanice, která zahrnuje prodloužení nástupiště u první koleje a nové nástupiště pro koleje dvě a tři. Město také dokončuje opravu 24 autobusových zastávek celkem za 18,5 milionu korun.

"Jsou zde instalovány moderní prosklené nové přístřešky a zastávky mají přibližně jednotnou podobu. Předlážděny byly autobusové zálivky, instalovány obruby tak, aby vyhovovaly požadavkům na bezbariérovost a aby k nim mohl zajíždět nízkopodlažní autobus. Byly předlážděny i přístupové chodníky a nasvětleny navazující přechody pro chodce," uvedl Kunčar.

Dopravní terminál propojil autobusovou, železniční a městskou hromadnou dopravu. Vzniklo 12 zastřešených autobusových stání, nová provozní budova pro řidiče a dispečery autobusů, opravena byla vlaková nádražní budova. Město navíc už v roce 2010 v první etapě stavby terminálu vybudovalo most s přístupovou lávkou pro pěší.
0 komentářů
přidat komentář

Související články