Příbramští zastupitelé schválili nákladnou rekonstrukci akvaparku

Zdroj
Jan Kholl
Vložil
ČTK
15.11.2016 08:55
Příbram

Příbram - Příbramští zastupitelé dnes dali zelenou nákladné rekonstrukci akvaparku. Z předložených pěti variant obnovy vnitřních prostor vybrali tu nejrozsáhlejší, která počítá s přístavbou relaxačního a saunového světa o rozloze 1000 metrů čtverečních a zvětšením bazénové haly o dvě plavecké dráhy. Náklady stoupnou na čtvrt miliardy korun, město si chce vzít na akci úvěr. Po dnešním schválení záměru se mohou rozběhnout práce na projektové dokumentaci. Následovat by v budoucnu mělo ještě hlasování o úvěru a schválení rekonstrukce jako takové.


Obnova venkovního areálu se naopak zatím odkládá. Zastupitelé se v tomto případě přiklonili k nejúspornější variantě zahrnující jen výstavbu dětského brouzdaliště, převlékacích kabin, toalet a občerstvení. Navrhovaná rozsáhlá přestavba venkovního bazénu na letní akvapark nebo biotop u nich nenašla odezvu.

Zastupitel za opoziční ODS Ivan Šedivý uvedl, že by se nejdříve měla udělat studie potřebnosti investic ve městě a z ní vycházet. "Chápu, že každý starosta si chce vytvořit nějaký pomník, ale za tuhle cenu?" řekl. "Koalice nechtěla, aby po ní zůstal nějaký pomník, ale impulzem byly stížnosti na stav bazénu," oponoval radní Václav Dvořák (ANO).

Podle něj je potřeba s havarijním stavem něco dělat a je otázka, jestli stačí "zalátat díry". Také většina ostatních zastupitelů vyslovila názor, že rekonstrukce bude nutná. "Buď akvapark zavřeme, nebo do něj musíme nějaké peníze investovat," prohlásil místostarosta Václav Švenda (TOP 09).

Šedivý připomněl, že v Příbrami jsou i další objekty, které by potřebovaly opravit, například školy nebo Zámeček Ernestinum. Upozornil na to, že úvěr je závazkem na 15 let a budou ho splácet čtyři zastupitelstva. Podle vedení radnice je ale výhodnější, když se provede nákladnější rekonstrukce a investované prostředky se vrátí díky větší návštěvnosti.

Autor ekonomické analýzy Radek Steinhaizl uvedl, že objekt je 39 let starý, technologicky zastaralý a nenabízí nic jiného než možnost plavání. Vnitřní bazén ročně navštíví 120.000 lidí. Tržby se pohybují kolem 10,5 milionu korun, ale zdaleka nestačí na pokrytí nákladů - provozní ztráta je 5,2 milionu korun. S vyšší investicí by měla podle vedení města růst atraktivita areálu a také jeho ziskovost. Jenom díky základní rekonstrukci za 120 milionů, kterou by se nerozšiřovala nabídka služeb, by se podle Švendy měla nynější ztráta snížit o dva miliony korun. V případě rekonstrukce za 250 milionů korun se očekává zisk šest milionů Kč.
0 komentářů
přidat komentář

Související články