Kolem Velkého kina ve Zlíně vyroste plot, město ho opraví zevnitř

Vložil
ČTK
14.11.2016 11:25
Zlín

František Lýdie Gahura

Zlín - Kolem Velkého kina v centru Zlína vyroste do konce roku plot. Důvodem je bezpečnost, statika objektu je narušená. Radnice kino letos v březnu zavřela a poté rozhodla, že památkově chráněný objekt postavený za baťovské éry nechá opravit. Zatím není jisté, kdy nákladná rekonstrukce začne. Je však již rozhodnuto o tom, že se kino opraví zevnitř, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Zdeněk Dvořák. S 1010 sedadly jde o největší kinosál s celoročním provozem v republice.


"Co se týká oplocení Velkého kina, připravuje se výběrové řízení na firmu, která to provede," uvedl Dvořák. Lze očekávat, že plot kolem kina bude postaven ještě letos.

Zatím není jisté, kolik bude oprava kina stát, půjde však o nákladnou záležitost. Vedení města proto již na jaře začalo připravovat rezervu na obnovu kina i narušeného domu na náměstí Míru, zatím vyčlenilo ze svého rozpočtu 60 milionů korun. Další peníze by měly přibýt v nadcházejících letech.

Památkově chráněné Velké kino bylo postaveno v roce 1932 firmou Baťa podle návrhu architekta Františka L. Gahury. Původní kapacita hlediště byla 2270 míst, postupně byla snížena. V havarijním stavu jsou nyní zejména nosné zdi a střecha kina. Kvůli uzavření kina se v něm letos neuskutečnil mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, který v něm měl zázemí už od roku 1961. Festival v něm tradičně začínal.
0 komentářů
přidat komentář

Související články