Plzeň jedná s developerem o podobě území poblíž centra

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
10.11.2016 15:25
Brno



Plzeň - Plzeň zadala vypracování územní studie pro lokalitu poblíž centra města Americká - Sirková, jejíž částí je také pozemek původně určený pro stavbu kontroverzního obchodního domu pražské developerské firmy Amádeus. Radnice s ní nyní o podobě místa jedná a v této chvíli je přesvědčená, že Amádeus chce postavit na svém pozemku polyfunkční stavby, v nichž by byl i obchod, řekl ČTK náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).


"Amádeus teď s námi jedná na úrovni technického náměstka a úřadu o konkrétních podmínkách územní studie tak, aby došlo k zástavbě a aby obě strany byly spokojeny,"
uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Šindelář potvrdil, že po dvou letech teď cítí opravdový zájem investora objekt postavit. Jde tak o novou etapu jednání s Amádeem, který se soudí s Plzní o 1,85 miliardy korun jako náhradu škody za neuskutečněný projekt obchodního centra za 2,5 miliardy Kč, který chtěl postavit v letech 2008 až 2014. Občané jej ale před čtyřmi lety v referendu odmítli.

Výsledky referenda zavázaly město, aby podniklo všechny kroky proti stavbě. Developer podal loni v lednu na město žalobu. Domáhal se náhrady škody za zmařený projekt a ušlý zisk. Soud začal loni v září. Plzeň tvrdí, že se nedopustila ničeho, čím by developera poškodila.

"Na společném jednání počátkem listopadu bylo dohodnuto, že zpracovatel územní studie, tedy útvar koncepce a rozvoje města, ji následně poskytne vlastníkům pozemků k vyjádření. Další vývoj teď nechceme předjímat,"
uvedl mediální zástupce Amádea Karel Samec.

Podle Šindeláře město na prvním jednání představilo firmě podmínky pro zadání územní studie a domluvilo se s ní na principu komunikace. Na první schůzce byl přímo majitel firmy, nyní už s městem jednají projektanti.

Pokud bude územní studie Amádeu vyhovovat, přepracoval by projekt obchodů. Město vytvoří návrh, jak by mělo být území zastavěno. "A chceme, aby oni vznášeli případné připomínky a takto se budeme posouvat dál," řekl Šindelář. Jednat se bude o parkování, veřejných prostranstvích a funkčním využití objektů. Studie vychází z dokončovaného územního plánu Plzně, který pro toto území stanovil územní studii, která musí vzniknout do čtyř let. Bez ní nelze území zastavět, řekl.

Amádeus vlastní asi 2,4 hektaru pozemku, celkem má lokalita Americká - Sirková asi trojnásobnou plochu. Patří do ní třeba sousední Tesco, které se podle radnice snažilo objekt prodat a Amádeus měl zájem. Obě strany se dnes k vlastnictví Teska nevyjádřily. Primátor také developera vyzval, aby do projektu zahrnul i zdevastované městské lázně, které 23 let chátrají a poslední čtyři roky je tam paintballové hřiště. Podle informací ČTK jednání s italským majitelem lázní, společností TWB Praha, skutečně běží.
0 komentářů
přidat komentář

Související články