Vimperk plánuje stavbu lyžařského areálu

Zdroj
Pavel Pechoušek
Vložil
ČTK
10.11.2016 08:50
A8000 s.r.o.

Vimperk - V areálu Vodník ve Vimperku na Prachaticku by mohl být postaven nový lyžařský areál s biatlonovou střelnicí evropských parametrů, vyšel by asi na 30 milionů. Přeje si ho město, Český svaz biatlonu, místní lyžařský oddíl a zřejmě i většina veřejnosti. Podle odborného posudku nebude škodit přírodě, ve Vimperku má ale záměr také své odpůrce. Ukázala to i dnešní veřejná debata ve vimperské kavárně Ve Skále, které se zúčastnily desítky lidí.


O vylepšení areálu Vodník město usiluje již od roku 2010, nyní zde mohou návštěvníci využívat dráhu pro in-line bruslení, už loni Vimperk pořídil rolbu na úpravu běžeckých stop.

Podle studie, jejímž zpracovatelem je Atelier 8000, by ve Vimperku mohly vzniknout další dva kilometry tras, ale i biatlonová střelnice s 30 terči. V budoucnosti by tam mohly být i lepší parkoviště nebo tribuna pro tři tisíce lidí, rezervní nádrž na vodu a nový zasněžovací systém. "Nový areál by samozřejmě zlepšil podmínky k tréninku a zázemí pro lyžaře. Mohli bychom vychovávat i mladé biatlonisty, kteří teď musí za tréninkem dojíždět," uvedl předseda místního klubu Karel Hudeček.

Na budování areálu by se mělo město podílet 10 až 15 miliony, maximální cena má být 30 až 35 milionů bez daně. Areál by vznikal na etapy, stavba má i podporu Českého biatlonového svazu. "Projekt zapadá do naší koncepce rozvoje biatlonu v ČR, proto podporu pro projekt získáváme na ministerstvu i na Jihočeském kraji. Pokud se to nepovede ve Vimperku, budeme hledat jinde," uvedl prezident Českého biatlonového svazu Jiří Hamza.

Místostarosta Jiří Cais (ODS) uvedl, že město projekt vnímá jako důležitý rozvojový impuls pro celý Vimperk. "Pozitivně ho vnímá i veřejnost, a proto je projekt vedle dalších jedním z priorit, které jsou definované v novém Programu rozvoje města na roky 2016 - 2022," řekl.

Některým místním ale vadí to, že areál vznikne v údolí Křesánovského potoka. Negativní zásah do přírody ale vyloučil biologický posudek, který si město nechalo zpracovat. "Provedl jsem biologický průzkum, podle jeho závěrů by vznik zdejší přírodě nevadil, areál je ke sportovně rekreační funkci již využíván nyní," uvedl autor posudku Ondřej Volf.

Vimperk má v lyžování tradici, místní lyžařský oddíl Ski klub Šumava vychoval například Kateřinu Nash (za svobodna Hanušová), Terezu Huříkovou, dnes obě známé hlavně jako cyklistky. Vimperské lyžařské gymnázium vystudovala i olympijská vítězka v běžeckém lyžování Kateřina Neumannová.

Srovnatelně velké areály jsou v Letohradu a v Jablonci nad Nisou. "Když se třeba v Letohradu koná závod Českého poháru, jsou penziony a hotely v okruhu 15 kilometrů obsazené, to je potenciál i pro Vimperk. Navíc biatlon je celoroční sport a závodně má dvě sezóny, v létě se běhá letní biatlon, ale také se závodí na kolečkových lyžích, v obou disciplínách se běhá Český pohár i mistrovství republiky," uvedl Jiří Mánek, který je činovníkem místního biatlonového oddílu.
0 komentářů
přidat komentář