Werichova vila se veřejnosti otevře na jaře příštího roku

Vložil
ČTK
06.11.2016 14:55
Praha



Praha - Werichova vila na pražské Kampě se veřejnosti otevře na jaře příštího roku. Do konce letošního roku skončí stavební práce, potom se bude upravovat zahrada a interiér. ČTK to řekla mluvčí městské části Praha 1 Veronika Blažková. Vilu vlastní městská část, po skončení oprav ji bude spravovat Museum Kampa, které je projektem Nadace Jana a Medy Mládkových.


V okolí vily dnes budoucí nájemce pořádá zábavní odpoledne pro rodiny s dětmi. "Pro děti a rodiče je připravená tajuplná bojovka, během které se seznámí se slavnými obyvateli vily, prozkoumají ostrov Kampa a zavítají také do budovy mlýnů Václava Sovy, kde si vyrobí vlastní umělecké dílo," uvedla Jana Pelouchová z nadace.

Městská část na opravy vynaloží přibližně 30 milionů korun. Poté v ní vznikne Kulturně společenské centrum Voskovce a Wericha, provozovat ho bude Nadace Jana a Medy Mládkových. Za pronájem vily, ve které žili herec a dramatik Jan Werich a básník Vladimír Holan, bude platit 600.000 korun s DPH ročně. Smlouva bude na deset let s opcí pro dalších deset let.

Projekt Musea Kampa počítá se stálou expozicí, která bude kromě Osvobozeného divadla a jeho protagonistů věnována také básníku Vladimíru Holanovi. Vybudovat by se měla stálá expozice, knihovna a badatelna, prostor pro přednášky a projekce v podkroví a prostory pro dočasné výstavy ve sklepě. Využít chce nadace i zahradu, její velkou část ale připojí k okolnímu parku.

Využití pro vilu hledala radnice dlouho. Nadaci Jana a Medy Mládkových ji chtěla půjčit už v roce 2008 za 23,8 milionu korun a nadace měla vilu opravit na své náklady. Nové vedení po volbách v roce 2010 ale smlouvu nepodpořilo. O novém využití vili hlasovali i občané, nejvíc jich podpořilo projekt Musea Kampa. Dalšími uchazeči o pronájem byl projekt Post Bellum a Nadace Charty 77.

Vila stojí nedaleko Lichtenštejnského paláce na Kampě. Pochází z počátku 17. století a původně v ní byla koželužna. Herec a dramatik Jan Werich zde žil se svou rodinou od roku 1945 až do své smrti v roce 1980. Poničily ji povodně v roce 2002, proto byla nutná aktuálně končící celková rekonstrukce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články