Střechu zámku v Plumlově zasáhl požár

Vložil
ČTK
11.10.2016 08:30
Plumlov (Prostějovsko) - Střechu jedné z budov zámeckého areálu v Plumlově na Prostějovsku zasáhl v noci požár. Oheň hasiči likvidovali v délce 30 metrů. Škoda je odhadnuta na osm až 12 milionů korun, řekl dnes ČTK mluvčí hasičů Jan Ondruch. Při požáru byla zasažena střecha levého křídla nízkého zámku. Podle kastelána Pavla Zástěry jsou tam technické prostory zámku, kde se nacházejí sklady. Na místo se během dne vydají vyšetřovatelé, nevylučují zatím ani to, že šlo o úmyslné zapálení. Pomoc při likvidování následků škod nabídl i ministr kultury Daniel Herman.

Hořet začalo podle kastelána kolem 01:00. Na místě zasahovalo šest hasičských jednotek. "Zámek rozdělujeme na vysoký a nízký. Vysoký zámek, kde se nacházejí také expozice, je v pořádku. Hořela střecha na východní straně nízkého zámku v délce zhruba 20 metrů. Ohnisko bylo v šopě, kde je sklad s palivovým dřívím," řekl ČTK kastelán Zástěra. Podle něj zde není zavedena ani elektřina. V prostorách nízkého zámku jsou technické prostory, kanceláře či restaurace. "V místech, které zasáhl požár, byly pouze sklady a technické prostory," dodal kastelán.

Na místo vyrazili hasiči z celého okolí, zasahovala také výšková technika. "Velitelem zásahu byla v 1:59 hlášena lokalizace požáru, kdy se požár přestal šířit a síly a prostředky na místě zásahu postačovaly zabránit jeho dalšímu šíření. Likvidace požáru byla velitelem zásahu nahlášena v 5:12," uvedl mluvčí hasičů Ondruch. Dodal, že jednotky svým včasným zásahem uchránily majetek v hodnotě téměř 50 milionů korun.

K požáru v areálu památky se vyjádřil i ministr kultury Daniel Herman. "Podle prvních informací požár poničil zejména technické zázemí plumlovského zámku, hlavní kulturní bohatství objektu snad zasaženo nebylo. Je třeba poděkovat zejména hasičům za záchranu velkých hodnot. Přestože zámek Plumlov není spravován naší příspěvkovou organizací, tedy Národním památkovým ústavem, může ministerstvo kultury po zmapování rozsahu škod a jejich výše pomoci přes dotační programy," řekl ČTK ministr Herman.

Podle mluvčí hasičů Vladimíry Hacsikové se na místo během dneška vydají vyšetřovatelé z řad hasičů i policistů. "Budou zjišťovat, co stojí za vznikem požáru. Na místo požářiště byl také přizván specialista se psem, který bude vyhledávat akceleranty. Vyšetřovány budou všechny možné verze vzniku požáru, a to technická závada, nedbalost a také úmyslné zapálení," řekla dnes ČTK Hacsiková. Vyšetřování podle ní bude trvat týdny

Podle kastelána požár zasáhl poměrně rozsáhlou část, zničena je krytina v délce až 25 metrů a vyměnit bude nutné také krovy v délce zhruba až 15 metrů. Odhad škody je podle něj prvotní, větším škodám zabránili obyvatelé žijící pod zámkem, kteří si všimli dýmu a poté plamenů a okamžitě zavolali hasiče. "Kdyby si toho všimli o hodinu později, byl by problém mnohonásobně větší," dodal kastelán.
0 komentářů
přidat komentář

Související články