Projekt Smíchov City by se mohl začít stavět v roce 2018

Praha - První fáze projektu Smíchov City na místě bývalého nákladového nádraží v Praze na Smíchově by se mohla začít stavět začátkem roku 2018. Na ploše 25.000 metrů čtverečních by mělo vyrůst 400 bytů a kancelářská budova o velikosti 10.500 metrů čtverečních. Na dnešním setkání s novináři to uvedl Leoš Anderle, výkonný ředitel developerské firmy Sekyra Group, která pozemky vlastní.

"Projekt k územnímu řízení chceme odevzdat v říjnu, počítáme s tím, že v polovině příštího roku bychom měli mít územní rozhodnutí. V ideálním případě, pokud by se nikdo neodvolával, bychom v prvním čtvrtletí roku 2018 mohli mít stavební povolení," řekl Anderle.

První fáze zahrnuje tři samostatné domy v blízkosti autobusového nádraží Na Knížecí. Budovy budou mít maximálně šest podlaží, v přízemí se počítá s prostorami například pro restaurace, kavárny, ordinace nebo menší kanceláře. "Pokud by šlo všechno hladce, první fáze by mohla být dokončena na konci roku 2020," doplnil Anderle. Na základě urbanistické studie od A69 architekti navrhla první etapu projektu firma Kuba & Pilař architekti, Haascookzemmrich Studio 2050, Chalupa Architekti, Lábus - AA - Architektonický ateliér, A69 architekti, D3A a Projektil architekti.

Celkově projekt zahrnuje 216.099 metrů čtverečních pozemků. Podle Anderleho by měl mít pět až šest fází a dokončen by mohl být zhruba za 12 až 15 let. "Za důležité považujeme, že město chce do diskuse o podobě území zahrnout i veřejnost. Jsme si vědomi, že připravujeme projekty, které mění ráz města a zasáhnou různým způsobem do životů velkého počtu obyvatel," uvedl dále Anderle. Projekt obsahuje mimo jiné dva parky o celkové rozloze 22.000 metrů čtverečních, které by měl protínat 28 metrů široký bulvár. To je zhruba polovina šířky Václavského náměstí. Osa bulváru by na severní straně protínala nejvyšší bod katedrály svatého Víta na Pražském hradě.

Celkem by ve Smíchov City mohlo bydlet až 3300 lidí, dále je v plánu zhruba 190.000 metrů čtverečních ploch pro služby, nakupování a kanceláře. Součástí projektu jsou rovněž základní a mateřská škola a kulturní centra. Výstavba by měla postupovat směrem od autobusové zastávky Na Knížecí. V prostorách nádraží Praha Smíchov projekt počítá s vícepatrovým parkovištěm P+R. "Počítáme s tím, že by se do těchto prostor přesunula i část současného autobusového nádraží. A Na Knížecí by vyrostlo nové náměstí zhruba o velikosti Staroměstského," dodal Anderle.
0 komentářů
přidat komentář

Související články