Liberecký kraj chystá rekonstrukci druhé budovy bývalého VÚTS

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
19.09.2016 07:40
Liberec

Liberec - Liberecký kraj připravuje rekonstrukci i druhé z budov bývalého VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů). Těsně před volbami vypsal soutěž na zpracování projektové dokumentace. Náklady na rekonstrukci bývalého objektu dílen se předběžně odhadují na 180 až 190 milionů korun. Objekt má téměř 20.000 metrů čtverečních využitelných ploch. Vzniknout by v něm měly kanceláře, ale také garáže, restaurace, podnikatelský inkubátor, archivy a sklady, uvádí se ve věstníku veřejných zakázek.

Liberecký kraj koupil bývalé budovy VÚTS včetně přilehlých pozemků na podzim 2014. Za areál o rozloze přes 11.000 metrů čtverečních zaplatil bezmála 125 milionů korun. V bývalé administrativní budově postavené ve 30. letech minulého století ve stylu funkcionalismu s prvky art deco a expresionismu podle projektu architekta Oskara Baudische vzniká Evropský dům. Na rekonstrukci za 93 milionů korun se pracuje, objektu z 20. let minulého století má vrátit jeho výjimečnost. Práce by měly skončit příští rok v březnu.

Pro větší objekt bývalých dílen bude rozhodující ekonomika celého projektu, který by neměl provozními náklady zatížit krajský rozpočet. "Rádi bychom tam ponechali podnikatelský prostor, který teď funguje. Je tam tiskárna, dlouholetý dobrý nájemce. Rádi bychom tam vytvořili i něco jako inovační centrum, podnikatelský inkubátor," řekl ČTK hejtman Martin Půta (STAN). Podle Luboše Nováka, majitele společnost MemBrain, která ve Stráži pod Ralskem vybudovala inovační centrum zaměřené na membránové technologie, by inovační centrum mělo pomoci objevovat mladé nadané lidi a zprostředkovat jim spolupráci s průmyslovými podniky.

Cílem projektu je podle hejtmana také revitalizovat okolí krajského úřadu, protože příjezd k úřadu ani přístup pro pěší nejsou ideální. Problémem je i nedostatek parkovacích ploch v okolí úřadu, v plánu je proto výstavba pakovacího domu. Kraj rovněž jedná s městem o odkoupení léta zanedbávaného lesíka v těsném sousedství, který by rád nechal zkultivovat. Magistrát požaduje tržní cenu, krajské zastupitelstvo by o jeho koupi mělo jednat na svém posledním jednání před volbami na konci září. "Budu zastupitele přesvědčovat, abychom to za ty 2,5 milionu korun koupili, abychom z toho udělali parčík," řekl Půta.
0 komentářů
přidat komentář

Související články