Čekárna na Obilním trhu bude opravená patrně až v příštím roce

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
15.09.2016 14:10
Brno

Oskar Poříska

Brno - Funkcionalistická tramvajová čekárna na Obilním trhu bude opravená patrně až v příštím roce, tedy zhruba rok a půl po původním termínu. Městská část Brno-střed vyměnila stavební firmu. Po té původní bude zřejmě vymáhat dva miliony korun, zaznělo dnes na tiskové konferenci městské části. Výjimečnému objektu z roku 1926 navíc hrozí zrušení památkové ochrany. Podle některých odborníků jsou škody, které původní stavební firma udělala, nevratné.

Autor projektu obnovy čekárny Tomáš Rusín dnes řekl, že zachránit se podaří asi 55 procent čekárny. Měla by být podle něj plně funkční, ovšem bez záchodů, které byly v suterénu. "Podzemní část je zakonzervována, není síla ji provozovat ani zrekonstruovat a současné normy ji neumožní otevřít, jak byla původně konstruována," uvedl Rusín. Obnova památky počítá s terasou z umělého kamene, luxfery, původní ocelové konstrukce budou repasovány a vráceny zpět.

Původní zakázku loni získala za cenu 1,958 milionu korun společnost ŠTUK HELMA s.r.o. Městská část jí zatím zaplatila zhruba milion. Vymáhat chce ale dvojnásobek, protože firma podle radnice nerespektovala projekt. "Nepostupovali podle projektu statiky, uložení výztuží, armování objektu," uvedl Rusín, kterého překvapilo, že tak malou stavbu "jde takto zpackat". Stavební firma ale s kritikou architektů a radnice nesouhlasí. "My jsme postupovali podle toho, co bylo odsouhlaseno a dohodnuto na kontrolních dnech. Projekt bouracích prací byl špatný, pokud bychom to dělali úplně proti projektu, tak by to spadlo na zem a nebude co zachraňovat," řekl dnes ČTK Zdeněk Helma ze stavební firmy. Uvedl, že jeho společnost nic nezničila, ale zachraňovala. Kulturní památky renovuje od 90. let.

Radnice ale s touto firmou už ukončila smlouvu a vybrala novou - společnost Tocháček. Ta už na čekárně začala pracovat. Na zastávku pověsila ceduli "zastávku opravujeme po předchozí firmě". Podle Viktora Jaroše z firmy Tocháček bude objekt opravený patrně až na jaře, protože v zimě nebude možné některé části dělat. Za druhou fázi oprav podle smlouvy radnice zaplatí 2,7 milionů korun. Cena je vyšší kvůli některým dodatečným požadavkům památkářů, jde například o luxfery, které nebyly v původní dokumentaci.

Než bude čekárna opravená, možná už nebude kulturní památkou. Návrhem na zrušení památkové ochrany se zabývá ministerstvo kultury, které zahájilo řízení na základě podnětu restaurátora Radka Ryšánka. Podle něj objekt ztratil památkovou hodnotu. Ministerstvo kultury na středeční dotaz ČTK, v jaké fázi řízení je, zatím neodpovědělo.

Podle Ryšánka byla památka neopravitelně zničena. "Došlo k demolici cca až poloviny původní stavební hmoty, z níž zůstaly pouze roxory (výztuže). Tuto původní hmotu již nebude možno nikdy obnovit," uvedl Ryšánek. Neopravitelně zničená je podle něj i původní technologie stavby objektu nebo původní keramické obklady, podzemní část se záchodky byla zasypána sutí a zalita betonem. Podle Ryšánka objekt navržený architektem Oskarem Pořískou pozbyl autenticitu technologickou i tvarovou.

Brněnští památkáři se zrušením památkové ochrany objektu nesouhlasí. Připouštějí ale, že zastávka, která byla dříve funkcionalistickým klenotem, byla poničena. "Obnova památek moderní architektury je velmi komplikovaná především z důvodu často zjišťované nemožnosti obnovy původních materiálů postižených korozí," uvedl už dříve ředitel brněnského pracoviště Národního památkového ústavu Zdeněk Vácha. Také městská část Brno-střed a architekti projektu obnovy čekárny jsou pro zachování památkové ochrany objektu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články