Parkovací věže na kola by mohly vzniknout v dalších 13 městech

Vložil
ČTK
15.09.2016 08:25
Hradec Králové

Hradec Králové - Parkovací věže na kola by mohly vzniknout v dalších osmi až 13 českých městech. ČTK to dnes v Hradci Králové řekl Rudolf Bernart z firmy Systematica, která vyrábí technologie a provozuje parkovací věž pro kola na hradeckém Riegrově náměstí. Další věže v Hradci Králové a v Přerově provozují jiné subjekty.


"Byla vypsána dotační výzva na modernizaci dopravních terminálů, kde je zahrnutá i parkovací věž pro kola. Podle našich informací má zájem až 13 měst,"
řekl Bernart. Výstavba věže stojí zhruba 9,5 milionu korun včetně zpracování projektu, dotace by mohla pokrýt až 90 procent nákladů. O získání dotace by mělo být rozhodnuto na podzim, zájem o vybudování věže oznámily už dříve například Břeclav či Lysá nad Labem.

První věž pro cyklisty v ČR i celé Evropské unii byla uvedená do provozu v Hradci Králové v roce 2013, osmiboký tubus ze skla a oceli nabízí místo pro 116 kol. V prvním roce ji využilo 10.650 cyklistů, kteří za uschování kola platí pět korun, letošní návštěvnost by měla být podle odhadů kolem 21.000 lidí. "Praxe ukázala, že je potřeba změnit některé věci. Například věž v Přerově je z 85 procent založená na jiném systému, který je například ovládaný zdálky, a celý proces je také rychlejší," řekl Bernard

Loni v listopadu začala sloužit cyklistům parkovací věž u obchodního centra na Brněnské třídě v Hradci Králové, kterou by podle odhadů mělo v prvním roce provozu využít zhruba 5000 cyklistů. Od loňského prosince funguje věž v Přerově, kterou by podle odhadů za první rok provozu mělo využít na 15.000 cyklistů. Parkovací domy fungují bez obsluhy, cyklisté si z kol nemusí nic sundávat a mohou si na něm nechat i přilbu, brašny a další věci. K vyzvednutí kola slouží žeton s čipem, který cyklista dostane při uložení kola.
0 komentářů
přidat komentář

Související články