Na nádraží v Pardubicích byla k vidění maketa sochy Jana Pernera

Vložil
ČTK
08.09.2016 09:30
Pardubice

Med Pavlík architekti s.r.o.

vizualizace: med : pavlík architekti
Pardubice - Na pardubickém nádraží dnes měli lidé možnost vidět maketu sochy Jana Pernera od akademického sochaře Jaroslava Brože. Socha bude součástí prostoru před nádražní budovou. Stavitele železnic Pernera zpodobní sochař již podruhé, loni dokončil jeho bustu.


K bronzové soše o výšce 190 centimetrů povedou pražce o délce asi 20 metrů, část se jich skládá z Pernerova jména. Rozkročená postava má ruce založené na prsou.

"Nechceme, aby socha převyšovala lidi kolem," řekl ČTK Brož. Vycházel z vžité představy, jak Perner vypadal, moc jeho podobenek se nedochovalo. Gesto rukou má vyjadřovat hrdost nad jeho stavitelským dílem.

Socha je součástí projektu Přednádraží, v kterém radnice připravuje moderní dopravní terminál. Stavební práce začnou nejspíš v říjnu. Akademický sochař vycházel z projektu kanceláře med : pavlík architekti, která se sochou v návrhu počítala.

"Konečně se pamatuje na to, že když se pojednává nějaká veřejná plocha, může být součástí i socha,"
řekl místopředseda Společnosti Jana Pernera Jiří Kotyk.

Socha měla podle projektu původně stát 250.000 korun, nakonec vyjde na 2,3 milionu korun. Cena celé stavební zakázky vzešlá ze soutěže je 143 milionů korun, v rozpočtu má město vyčleněno 145 milionů korun, takže na sochu peníze budou, řekla ČTK náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

Město zakázku přímo zadalo Jaroslavu Brožovi, který je například autorem sochy T. G. Masaryka na náměstí Čsl. legií. Podle náměstkyně bylo výběrové řízení zbytečné, protože socha byla součástí projektu, kdy už bylo jasné, že má jít o figuru, jak má být zhruba velká a že k ní povedou pražce.

Stavitel a projektant železnic Perner zemřel předčasně ve 30 letech v roce 1845. Při cestě vlakem se za choceňským mostem uhodil do hlavy o návěstní sloupek, když sestoupil na poslední schůdek vagonu. Následný den doma zemřel. Děti Perner neměl. Potomky ale měla týnecká větev rodiny. Pernerův příbuzný dnes na nádraží převzal čestné občanství, které město svému rodákovi udělilo.

"Zbylo po něm něco, z čeho se dá čerpat dál. Zůstalo za ním něco vidět," řekl ČTK o svém prastrýci Jan Perner. Jeho rodina se dopravě se již nevěnuje a podniká v jiném oboru, dodal.
0 komentářů
přidat komentář

Související články