Oprava radnice v Jablonci se protáhne

Vložil
ČTK
06.09.2016 07:55
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Oprava fasády radnice v Jablonci nad Nisou se protáhne. Věž je v horším stavu, než se předpokládalo, práce proto potrvají až do příštího roku, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Oprava fasády začala v květnu a hotova měla být ještě letos. Zatímco západní strana radnice dostane finální fasádu do zimy, oprava věže potrvá déle. Zatím ani není jasné, o kolik to zvýší původně schválený desetimilionový rozpočet rekonstrukce.


"Když odborná firma odstranila z věže staré omítky, objevily se problémy, jež se z neúplné stavební dokumentace nedaly vyčíst. I technologie používaná ve 30. letech minulého století už neodpovídá dnešním normám. Na zhoršeném stavu věže se podepsaly také povětrností vlivy - vítr, déšť a mráz. V součtu to vše znamená, že věž si vyžádá důkladnější opravu, která dokončení fasády posune na příští rok," vysvětlil důvody prodloužení prací náměstek primátora pro rozvoj Lukáš Pleticha (ČSSD).

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Postavena byla v letech 1931 až 1933 podle návrhu architekta Karla Wintera. Památkově chráněná budova postupně prochází obnovou, za posledních pět let do ní město investovalo přes 35 milionů korun. Letos práce pokračují na západní části budovy, která dostane novou fasádu, opravou a výměnou projdou i všechny klempířské prvky. Součástí projektu je i obnova 48 oken věže a 14 atypických amerických oken západního křídla. Ta už byla v havarijním stavu a nešla otevírat.

Oprava části fasády a věže vysoké 51 metrů začala v květnu a předcházel jí důkladný průzkum. Na jeho základě bylo rozhodnuto, že radnice bude mít břízolitovou škrábanou omítku v odstínu světlého okru, a to včetně rámečků oken, tzv. šambrán. Ty se budou lišit jen tím, že budou na rozdíl od omítky hladké. Věž ale zůstane přes zimu chráněna jen jádrovou omítkou ošetřenou penetrací. "Na jaře se postaví opět lešení, věž se znovu ošetří penetrací a teprve pak se na ni bude aplikovat finální omítka," popsal plánovaný postup prací Pleticha.
0 komentářů
přidat komentář

Související články