Zámek v Králově Dvoře bude mít opravenou další bránu a zeď

Vložil
ČTK
16.08.2016 07:55


Králův Dvůr (Berounsko) - Zámek v Králově Dvoře na Berounsku bude mít opravenou další bránu a severní ohradní zeď. Rekonstrukce vyšla na 1,2 milionu korun, z toho 700.000 Kč městu poskytl Středočeský kraj, řekl ČTK starosta Petr Vychodil (ODS).


Oprava by měla být hotova do konce prázdnin. Město už loni nechalo zrekonstruovat bránu z Plzeňské ulice. Obnovena byla v minulých letech také zhruba třetina zámku, nádvoří a zámecká zahrada.

Radnice zatím do rekonstrukce zámeckého areálu investovala kolem 15 milionů, většinu peněz získala z dotací. Na kompletní dokončení oprav celého zámku by bylo zapotřebí asi 50 milionů korun.

Památka byla až do roku 1945 v majetku Fürstenbergů a postupně chátrala. Po válce se do zámku nastěhovala rolnická škola, kterou v roce 1971 vystřídal podnik bytového hospodářství a sklady zeleniny. Později tam sídlil podnik výpočetní techniky.

Město zámek vlastní od roku 2011, kdy ho koupilo od místního podnikatele za 13,5 milionu korun. Nyní v něm funguje knihovna, miniškolka, prostory zámku využívají i senioři a romské sdružení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články