Státní instituce mohly Invalidovnu už převzít, ale neučinily tak

Zdroj
Šárka Mrázová
Vložil
ČTK
05.08.2016 16:05
Praha

Praha - Historickou budovu pražské Invalidovny, která se bude v pondělí dražit, mohly už třikrát převzít státní instituce i ministerstvo kultury. ČTK to dnes řekl mluvčí Ústavu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Radek Ležatka. Instituce ale podle něj neměly o budovu zájem. Mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Simona Juračková ale dnes ČTK řekla, že ústav nedostal letos ani loni nabídku převzít Invalidovnu jako nepotřebný majetek státu.


Naposledy podle Ležatky nabízel úřad Invalidovnu všem státním institucím včetně ministerstva kultury a NPÚ letos v březnu. Žádná z nich ale neprojevila o Invalidovnu zájem, tvrdí Ležatka. "Národnímu památkovému ústavu nebyl v letech 2015 a 2016 objekt Invalidovny nabídnut jako nepotřebný majetek," oponuje mluvčí na základě kontroly korespondence a datové schránky.

ÚZSVM oznámil v červnu, že dlouho nevyužívanou budovu prodá ve veřejné dražbě. Minimální cena je 637,7 milionu korun. Mělo by jít o nejvýznamnější prodej státního majetku v letošním roce. "Až několik dnů před aukcí jsme zaznamenali náznaky zájmu přes média, předtím o budovu třikrát nikdo zájem neprojevil. Výběrové řízení se teoreticky dá zrušit i po aukci," tvrdí Ležatka.

Karlínská Invalidovna byla od svého založení v rukou státu, byla postavena v letech 1731 až 1737 podle plánů slavného architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Patří k významným barokním stavbám, je prohlášena za kulturní památku a v současné době je na indikativním seznamu objektů, které by stát chtěl prohlásit za národní kulturní památky. Pokud mají tento statut, požívají nejvyšší možné památkové ochrany a jakkoli s nimi nakládat lze jen pod přísným dohledem památkářů.

Proti dražbě se zvedla vlna kritiky mezi částí odborné veřejnosti. Akademici dokonce poslali dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), aby zrušil záměr budovu prodat. Úřad vlády se podnětem zabývá. Ležatka ale řekl, že v současnosti není žádný důvod, aby se aukce neuskutečnila.

Také pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ČTK dnes řekla, že aukce se uskutečnit musí. Mrzí ji ale, že se obrovský všeobecný zájem objevuje až nyní, přestože je Invalidovna v současném stavu už poměrně dlouho. "Začít požadovat zrušení aukce pár dnů před jejím konáním mi přijde hodně nešťastné," uvedla primátorka. Za ideální řešení považuje, aby objekt převzalo ministerstvo kultury. To se ale na dotaz ČTK dnes nemohlo s odkazem na dobu dovolených vyjádřit. Proti dražbě ale protestuje také náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice). Požádala ředitelku ÚZSVM Kateřinu Arajmu, aby dražbu zrušila.

Obálky s nabídkami musejí na úřad pro zastupování státu dorazit do pondělí 8. srpna do 08:00. Aukce se poté uskuteční pouze v případě, pokud úřad dostane dvě a více nabídek. Do aukce přitom mohou postoupit dvě třetiny nabídek, ty nejvyšší. V případě, že úřad dostane pouze jednu nabídku, připadne objekt tomuto zájemci, pokud splní všechny náležitosti.

"Jedná se o historicky cennou budovu, proto bychom preferovali, aby zde sídlil akademický sektor či nějaká veřejná instituce," dodal radní Prahy 8 Radomír Nepil. Radnice bude podle něj apelovat na ministerstvo kultury, aby si budovu Invalidovny vzalo pod svoji správu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články