Praha je proti demolici Kozákova domu, chce znát projekt

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
03.08.2016 08:00
Praha

Praha - Vedení Prahy je proti demolici domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Nebude s ní souhlasit do doby, než bude jasné, jaká stavba má na místě vyrůst. V rozhovoru s ČTK to řekla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice). Investor tvrdí, že s městem všechny kroky konzultuje. Současný dům, který byl v roce 1920 přebudovaný podle návrhu architekta Bohumíra Kozáka, má nahradit administrativní novostavba.


Společnost Flow East před několika lety představila projekt, jehož skleněná fasáda se měla zdvihat do výše v podobě květiny. Součástí stavby byla i fasáda bývalých tiskáren. Ta byla ale nakonec zbourána a místo ní je v Opletalově ulici už několik let jáma. Aktuální podoba plánované novostavby podle náměstkyně není známa. "Do doby než bude projekt projednán, nemůže Praha s demolicí Kozákova domu souhlasit," uvedla Kolínská.

Debata o vzhledu administrativní budovy by se měla vést v městském Institutu plánování a rozvoje (IPR). "Jde o velice exponované místo a není v zájmu Prahy, aby na tam byla několik let jen díra v zemi," řekla. "Pokud má jít dům k zemi, pak stavební povolení musí jít ruku v ruce s demoličním výměrem a výstavba musí rychle následovat," uvedla. Usnesení na toto téma má rada přijmout v polovině srpna.

Generální ředitel Flow East James Woolf ČTK řekl, že firma na přípravě projektu dál pracuje. "Aby mohla výstavba začít, je potřeba získat celou řadu povolení. My tento proces dodržujeme a až budeme všechna povolení mít, s výstavbou začneme," uvedl. S vedením Prahy prý jedná. "I nadále spolupracujeme s městem a doplňujeme požadované informace, tak aby mohlo být vydáno stavební povolení," doplnil. Zda firma požádala o demoliční výměr, není jasné. Na dotaz ČTK to neřekli ani Woolf, ani stavební úřad Prahy 1, který by v tomto případě žádost vyřizoval.

Místní stavební úřad v roce 2013 demolici povolil. Magistrát ale rozhodnutí zrušil a vrátil k novému posouzení. Podle informací ČTK navíc v nedávné době vrátil i žádost v rámci územního řízení. "Zatím nic nového není a nic se neřeší, tedy alespoň u nás," uvedla na dotaz ČTK mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Investor má v ruce kladné stanovisko magistrátních památkářů z roku 2010, které demolici i novostavbu posvětilo.

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt včetně nákupu pozemku a budovy prý dosahují miliardy korun, právě obavy z možného požadování náhrady za zmařenou investici mimo jiné ministerstvo opakovaně uvádí jako důvod, proč dům neprohlásilo za kulturní památku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články