Praha 8: lávku na Štvanici chceme začít stavět do roku 2018

Vložil
ČTK
27.07.2016 08:05
Praha

Praha - Radnice Prahy 8 požaduje, aby město začalo lávku na ostrov Štvanice stavět nejpozději do voleb v roce 2018, a to případně i bez pořádání architektonické soutěže. ČTK to řekl starosta Roman Petrus (ČSSD). Magistrát zatím nerozhodl, zda bude lávku stavět bez, či po architektonické soutěži. Vybudování lávky v minulosti podpořilo kromě osmé městské části také vedení Prahy 7 i magistrát.


Podle Petruse hrozí, že případné pořádání soutěže, by mohlo stavbu zpozdit a její výstavba by tak vůbec nemusela začít, neboť by o ní rozhodovalo nové vedení radnice a města. "Musí se alespoň takříkajíc kopnout do konce tohoto volebního období. Nové vedení může totiž výsledek soutěže a stavbu lávky odmítnout a všechno úsilí a práce budou zbytečné," řekl Petrus. Před osmi či deseti lety se prý již jedna soutěž konala. "Vznikla desítka návrhů, které následující garnitura hodila do koše. My bychom se mohli dostat do stejné situace," řekl.

Uspořádání architektonické soutěže prý ale neodmítá apriorně. "Pokud by se ukázalo, že lze do konce volebního období stihnout soutěž i začít se stavbou, pak nejsme proti," řekl.

Radnice Prahy 8 prosazuje propojení Karlína a Holešovic přes Štvanici dvěma lávkami, respektive lávkou a pontonovou lávkou mezi Holešovicemi a Štvanicí. Ve hře je pak ještě varianta jedné lávky z jednoho břehu Vltavy na druhý.

Zahájení stavby v tomto volebním období podporuje rovněž náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Přívoz mezi Holešovicemi, Štvanicí a Karlínem je prý kapacitně omezený, stejně tak není plně vyhovující ani cyklostezka podél magistrály. "Hlávkův most budeme muset rekonstruovat a po tu dobu by tak lidé přišli o jednu z možností, jak se na ostrov dostat," řekl. Kdy a jak město rozhodne o tom, zda architektonickou soutěž uspořádá, zatím není podle Dolínka jasné. "Rozhodnutí by ale mělo padnout v následujících týdnech," řekl.
0 komentářů
přidat komentář

Související články