Praha 8 plánuje kompletní rekonstrukci náměstí u metra C Ládví

Vložil
ČTK
14.07.2016 10:25
Praha


Praha - Radnice Prahy 8 plánuje kompletní rekonstrukci náměstí u stanice metra C Ládví. První etapa prací by mohla začít v příštím roce. ČTK to dnes řekl starosta Roman Petrus (ČSSD). Na náměstí bude položena nová dlažba, přibudou lavičky a koše a rovněž zeleň. Podle plánu by mělo vzniknout i tržiště. Celkové náklady vyjdou podle odhadu radnice na asi 30 milionů Kč a práce budou dokončeny v roce 2018.


Proměna čeká například na obdélníkový prostor proti stanici metra C Ládví. "Ten by měl být čistý tak, aby tu mohla být například dočasná sportoviště nebo se tu daly pořádat koncerty a další kulturní akce," řekl Petrus. Vznikne tu rovněž místo pro umístění vánočního stromu a nový vodní prvek. Celý prostor pak bude nově vydlážděn.

V části vlevo od stanice metra by pak mělo vzniknout stálé tržiště. To bude vypadat jako to, které je nyní na Tylově náměstí v Praze 2 - stánky budou skládací a v době, kdy nebude tržiště fungovat, budou složeny a na bednách budou moci lidé sedět.

V prostoru mezi obchodními domy vznikne tzv. Rajský dvůr. Zmizí odsud současné betonové květináče a rostliny budou nově v úrovni chodníku. "V této části bude rovněž možné sedět. "Rádi bychom zvelebením prostoru vytáhli zdejší podnikatele ven, aby tu vznikly například zahrádky kaváren a podobně," popsal starosta.

V celém prostoru náměstí pak přibude zeleň, vysazena bude například nová lípa, přibudou lavičky nebo koše. Sedět bude možné také na schodech u kulturního domu a lavičky a stromy přibudou rovněž u zastávky autobusů, kde vznikne val, v jehož čele budou zapuštěny kamenné lavice.

Vedení městské části by ještě letos chtělo vypsat výběrové řízení, v němž najde firmu, která náměstí opraví. "Rád bych to do konce roku stihl. Pokud se to povede, teoreticky by se mohlo začít stavět v dubnu či květnu příštího roku," řekl Petrus. Stavba má být rozdělena na dvě etapy. V které části prostoru práce začnou jako první, není podle Petruse ještě rozhodnuto. "Nicméně dvě etapy budou určitě, nemůžeme na dva roky uzavřít celý prostor," řekl.

Na kolik přestavba přesně vyjde, není zatím jasné. Předpoklad radnice hovoří o asi 30 milionech korun. "Peníze na přestavbu máme, zároveň budu ale jednat s hlavním městem, které by nám mohlo finančně přispět," řekl starosta.
0 komentářů
přidat komentář

Související články