Brno vyhlásí architektonicko-urbanistickou soutěž na podobu parku na Moravském náměstí

Vložil
ČTK
08.07.2016 15:45
Praha


Brno - Městská část Brno-střed plánuje upravit park na Moravském náměstí a vybudovat tam rekreační zónu. V červenci proto vyhlásí architektonicko-urbanistickou soutěž na podobu parku, řekla dnes ČTK mluvčí městské části Denisa Kapitančiková. Zájemci se budou moct hlásit do půli října. Samotné práce, jejichž cena zřejmě nepřekročí 25 milionů, začnou v roce 2018.

Park je jedním z centrálních prostranství města. Jeho osu tvoří Rašínova třída ústící do prostoru MHD na Joštově a České ulici. Podél parku vybíhají z centra významné radiály, a to ulice Kounicova a Lidická. "Park by měl sloužit zejména jako oddychová zóna pro obyvatele města. Návrhy by měly určit jasné vymezení pěších tras navazující na relaxační plochy zeleně. Může to být doplněné vodními prvky, kavárnou a místy pro instalaci venkovních výstav," uvedl radní Petr Bořecký (ANO). Dodal, že záměrem je zřídit i podle historické stopy pěší propojení do Mášovy ulice.

Kromě toho bude městská část zkoumat i podzemní fragmenty Německého domu, který na náměstí vznikl na konci 19. století a později byl zlikvidován. "Fragmenty zůstaly pod povrchem, především pak sklepení objektu, které bylo po válce zahrnuto. V rámci rekonstrukce se počítá s připomínkou Německého domu. Formu retrospektivy necháváme volně na účastnících architektonické soutěže," uvedl radní Michal Doležel (Žít Brno).

Německý dům vznikl jako protiváha českému Besednímu domu. "Za dob své existence byl centrem německé vzdělanosti a kultury, ale během protektorátu také symbolickým místem nacistické germanizace Brna. Právě proto se jeho další existence po válce stala nežádoucí a byl zlikvidován. Jeho trosky pak nuceně odklízeli brněnští Němci," dodal Doležel.

Podle exnáměstka primátora a předsedy spolku Brno+ Roberta Kotziana (ODS) by se práce neměly omezit jen na úpravy zeleně. Kotzian připomněl v minulosti zamýšlenou stavbu nové budovy v místě Německého domu. "Nová stavba by symbolizovala vypořádání se s totalitními ideologiemi, a navíc by v ní našla využití kultura nebo nějaká organizace. Městská část by měla záměr doplnit a využít celý potenciál parku," dodal Kotzian.
0 komentářů
přidat komentář

Související články