Karlin Studios nepůjdou do tržnice, nové místo nemají

Vložil
ČTK
30.06.2016 17:05
Praha

Praha - Pražský magistrát zrušil zápůjčku jedné z hal v holešovické tržnici společnosti Karlín Studios, o níž městská rada rozhodla počátkem letošního roku. Galerie a ateliéry studia sídlí v bývalých továrních halách v Karlíně, které patří developerovi. Ten po deseti letech výtvarného provozu chce budovy zbourat a vystavět na jejich místě nové. Přes dohodu s městem nemají studia s bohatou tradicí od podzimu prostor. Petici na podporu studií podepsalo přes 900 lidí.

V pátek ještě ve starém působišti Karlín Studios zahájí několik výstav. Té s názvem Byrokratická řeč se zúčastní i její protagonista, ruský performer Petr Pavlenskij. Jeho nejznámější akcí je Fixace (2013), kdy si na chodník moskevského Rudého náměstí přibil genitálie, aby tak demonstroval proti proměně Ruska v policejní stát. V listopadu 2015 zapálil vchod do sídla ruské Federální bezpečnostní služby FSB. Za tento čin, jímž chtěl protestovat proti zatýkání Ukrajinců v Rusku, byl do června ve vězení. Karlín Studios projekt je jeho první výstava po osvobození. Soud mu ale uložil pokutu půl milionu rublů, kromě níž musí zaplatit náhradu škody v téměř stejné výši (celkem asi 370.000 korun).

Karlín Studios téměř dva roky jednali s Prahou o jiných prostorech. "I přesto, že již byla připravena nájemní smlouva, vedení Prahy v polovině května náhle zcela změnilo kurz," uvádějí zakladatelé studií na svém webu. "Majetková komise města schválila 21. června pronájem budovy společnosti OSE Czech Republic a festivalu Signal," stojí na webu.

Magistrát říká, že o halu měla od loňska zájem organizace Containall, která v ní chtěla zřídit multifunkční kulturní centrum. Po schválení výpůjčky radou města ale zástupce firmy odmítl smlouvu podepsat s ohledem na technický stav haly, sdělil ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman. "V tomto momentu vstoupil do komunikace spolek Karlin Studios, který požadoval změnu smlouvy tak, aby v ní byly zastoupeny obě organizace, tedy Containall a Karlin Studios," říká mluvčí. O dalším postupu v rámci pronájmu budovy bude ale podle něj ještě rozhodovat městská rada.

Kurátor Karlín Studios Michal Novotný ale dnes ČTK řekl, že obě sdružení stála u žádosti od počátku. "Není ani zcela pravda, že halu Containall nechtěl převzít. My jsme navíc nabízeli, že ji nejen převezmeme, ale na vlastní náklady opravíme i střechu, která je v havarijním stavu," uvedl. Roční komunikaci s městem prý může doložit.

Nynější sídlo musí Karlin Studios do konce září vyklidit a předat majiteli. Tři měsíce před plánovaným stěhováním se tak Karlin Studios ocitly společně s dvacítkou zde sídlících umělců, mezi nimiž jsou přední čeští malíři Josef Bolf nebo Daniel Pitín, stejně jako pedagogové UMPRUM a FAMU, bez prostoru.

Karlin Studios založil v roce 2005 italský architekt a podnikatel Albert Di Stefano ve spolupráci s výtvarníkem Jiřím Davidem jako první postindustriální prostor v Praze, který v sobě spojoval výstavní prostory s ateliéry a místem pro rezidenční pobyty. MeetFactory, Trafačka či Orco na Vltavské vznikly až později. V objektu, ve kterém Karlin Studios sídlí, plánuje jeho vlastník, firma M2 rozšířit kancelářský komplex Corso.
0 komentářů
přidat komentář

Související články