Dva pokoje na Ještědu získávají původní podobu

Vložil
ČTK
23.06.2016 15:40
Liberec

Karel Hubáček

Liberec - Původní podobu ze 70. let minulého století získávají dva pokoje v horském hotelu a vysílači Ještěd v Liberci. Jejich obnova bude stát 390.000 korun. ČTK to dnes řekla tajemnice spolku Ještěd 73 Milena Lánská. Spolek se na obnově interiérů na Ještědu už několik let podílí.


Původní podobu pokoje získávají od loňského roku. "Základní etapu obnovy bychom chtěli mít hotovou do léta. Dokončení je závislé na tom, jak se nám podaří získat peníze," uvedla Lánská.

Liberecký kraj na obnovu pokojů slíbil 100.000 korun a stejnou částku přidá i provozovatel hotelu. "Zbývající peníze hledáme mezi sponzory a veřejností," uvedla Lánská. Na obnovu pokojů už například přispěli florbalisté, kteří se na přelomu května a června zúčastnili v Liberci turnaje Nisaopen. Za každý gól věnovali 1,50 koruny. "Podařilo se nashromáždit přes 8500 korun," dodala Lánská.

Spolek chce do pokojů vrátit nábytek a doplňky, které vznikly při stavbě hotelu před více než 40 lety podle návrhů architekta Otakara Binara. "Kde to bude možné, využijeme dochované originály, které projdou šetrnou renovací," řekla Lánská. V ostatních případech to podle ní budou repliky. Binar navrhl pro pokoje nábytkový systém ve tvaru písmene H, ze kterého se jako ze stavebnice skládaly jednotlivé kusy - noční a konferenční stolky, police, konstrukce pro křesla i postele.

Hotel a vysílač Ještěd slouží od roku 1973. Za unikátní stavbu dostal Karel Hubáček prestižní mezinárodní Perretovu cenu. Ještěd lidé v anketě zvolili českou stavbou 20. století. Ročně ho odhadem navštíví přes půl milionu lidí. Vrátit interiéru původní podobu se spolek Ještěd 73 snaží od roku 2012. Povedlo se mu už obnovit salonek za zhruba za půl milionu korun a sousední bar za více než 800.000 korun.

Ještěd, který je národní kulturní památkou, ale potřebuje kompletní opravu. Veškeré podklady nutné k rekonstrukci by měly být hotové do dvou let a obnova bude podle odhadu stát 200 milionů korun. Investovat se musí do technologických i stavebních částí, největší problémy jsou se vzduchotechnikou a opláštěním. Vlastníkem hotelu a vysílače jsou od roku 2000 České Radiokomunikace, které Ještěd získaly za 85 milionů korun. Dalších více než 50 milionů od té doby investovaly do jeho oprav.
0 komentářů
přidat komentář

Související články