Přerov opraví náměstí Františka Rasche

Vložil
ČTK
18.06.2016 15:05
Přerov

Přerov - Přerovská radnice se chystá opravit náměstí Františka Rasche. Důvodem je blížící se sté výročí smrti tohoto revolucionáře a námořníka rakouského válečného loďstva, po kterém náměstí nese své jméno. Náklady na revitalizaci odhaduje město na 1,25 milionu korun, informovala ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová. Město rekonstrukci náměstí připravuje řadu let, projekt bude vycházet z 11 let staré studie.

Náměstí by mělo dostat novou podobu do 11. února 2018, kdy uplyne sto let od Raschovy popravy. Rukama restauratérů projde i pomník s jeho bustou, který je od roku 1987 zapsaný do seznamu kulturních památek. "František Rasch byl jedním z vůdců vzpoury námořníků rakouského válečného loďstva v Boce Kotorské - a v čase výročí jeho smrti plánujeme vzpomínkový akt. Náměstí je ale zanedbané a my mu chceme dát příjemnější ráz. Rada města schválila zahájení projektové přípravy," uvedl primátorův náměstek Petr Měřínský (ANO).

Urbanistickou studii na přeměnu náměstí má magistrátu 11 let, její součástí je i  návrh výsadby a motiv mořských vln v dlažbě, které mají připomínat události, jejichž aktérem byl námořník z Přerova František Rasch. Zmíněné motivy hodlá město při rekonstrukci parku využít. Projekt z roku 2005 ale nebude podle Měřínského využit v celém rozsahu, jeho náklady byly totiž vyčísleny na 3,5 milionu korun. "Počítáme s opravou chodníků, revitalizací zeleně, ošetřením trávníků, úpravou záhonů, rekonstrukcí kontejnerových stání, výměnou nevzhledných betonových laviček a dalšího mobiliáře," uvedla Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Park je trojúhelníkovitého tvaru a rozkládá se na ploše 3513 metrů čtverečných. V současné době není lidmi příliš vyhledávaný, využívají ho spíše jen pro zkrácení cesty. Na park navazuje další, který je na náměstí Svobody a radnice ho také plánuje v budoucnu zrevitalizovat.

Rasch se narodil v roce 1889 v Přerově. Byl jedním z vůdců vzpoury v Boce Kotorské v Černé Hoře, která začala 1. února 1918 na pancéřovém křižníku Sankt Georg. Účastnilo se jí několik tisíc námořníků. Velení rakousko-uherského loďstva vzpouru potlačilo a její čtyři vůdce včetně Rasche nechalo popravit. Důvodem vzpoury byla nespokojenost s nelidskými podmínkami na lodích.

0 komentářů
přidat komentář

Související články