Nová zelená úsporám má být i pro státní budovy

Zdroj
Šárka Mrázová
Vložil
ČTK
14.06.2016 16:05
Praha

Praha - Program Nová zelená úsporám (NZÚ), ve kterém mohou majitelé rodinných domů a pražských bytových domů získávat dotace zejména na zateplení, by se mohl otevřít i veřejným budovám. V materiálu o změně dokumentace, k němuž v pondělí skončilo připomínkové řízení, se navrhuje, aby na podporu státních budov mohlo do roku 2020 jít až 30 procent z očekávaných 27 miliard korun pro NZÚ. Kritici však upozorňují, že pokud se použijí peníze i na renovace státních budov, na opravy rodinných domů budou chybět. Stát by měl podle nich opravovat jen ze svého rozpočtu.


Výše dotace pro veřejné budovy má podle návrhu ministerstva životního prostředí (MŽP) činit až 85 procent, přitom pro rodinné domy se pohybuje pouze kolem 25 až 40 procent uznatelných nákladů. NZÚ je také závislá na vývoji výnosů z emisních povolenek. Podpora veřejných budov byla bez konkrétních podmínek v programu napsána už v minulosti, ale nevyužívala se. Až tento materiál ji podle odborníků reálně zavádí.

Mluvčí MŽP Petra Roubíčková ČTK řekla, že ministerstvo bude podporu energetických úspor v rodinných a bytových domech vždy upřednostňovat. "Podle studií a odborných analýz absorpce trhu však máme spočítáno, že v rámci NZU lze podpořit i zateplování budov veřejného sektoru současně s rodinnými i bytovými domy tak, aby se na všechny dostalo," uvedla.

Výše podpory energetických úspor ve veřejných budovách se podle Roubíčkové bude pohybovat kolem 50 procent uznatelných nákladů. Jen v případech, kde je nutné naplnit podmínku zvyšování energetických úspor o tři procenta ročně do roku 2020 u ústředních budov státní správy, což je nezvratná povinnost podle platné evropské legislativy, bude podpora 85 procent uznatelných nákladů (v reálu do 50 procent celkových nákladů).

"Podpora 85 procent způsobilých nákladů je zcela bezprecedentní, vždyť na rodinné či bytové domy není podpora často ani poloviční. Stát by měl své budovy opravovat ze státního rozpočtu, případně přestat bránit realizaci a financování úspor energie komerčně dostupnou metodou EPC (Energy Performance Contracting) a peníze z velmi populárního a úspěšného programu Nová zelená úsporám nechat lidem," odpověděl na dotaz ČTK ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub.

Využití EPC se ale podle Roubíčkové na financování zateplování vládních budov nedá využít, protože to neumožňuje zákon o rozpočtových pravidlech. Podpora energetických úspor podle mluvčí povede ke snižování výdajů ve státním rozpočtu, a tedy k úsporám naprosto všech daňových poplatníků, argumentuje.

Kriticky se k návrhu vyjádřil také Svaz průmyslu a dopravy ČR. Ve svém stanovisku uvedl, že s koncepcí nově zřizovaného podprogramu Budovy veřejného sektoru zásadně nesouhlasí. Pětaosmdesátiprocentní krytí považuje za velmi nadprůměrné. "Obecně není ze strany státu vhodné ubírat prostředky z motivačního programu namířeného na sektor domácností a směrovat je pro vlastní potřebu," napsal.

Současná Nová zelená úsporám umožňuje majitelům rodinných domů na území celé ČR a bytových domů v Praze žádat o dotaci v libovolném čase do konce roku 2021. O program je zájem. K začátku června dorazilo na Státní fond životního prostředí přes 5000 žádostí za více než miliardu korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články