Revitalizace Žižkova Vrchu v Jablonci stála 195 mil. Kč

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
19.05.2016 21:30
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Revitalizace sídliště Žižkův Vrch v Jablonci nad Nisou stála 195 milionů korun, zhruba 55 procent zaplatila Evropská unie. Závěrečnou zprávu dnes schválili jablonečtí zastupitelé. Obnovou prošly v letech 2009 až 2015 domy i komunikace, přibyla kontejnerová stání a hřiště, revitalizací prošla také zeleň. Na Žižkově Vrchu se realizovalo 33 projektů, 12 z nich bylo městských, 21 jich zajistily jiné subjekty, zejména vlastníci domů.

Peníze na úpravy lokality šly z Integrovaného programu rozvoje města Žižkův Vrch a okolí (IPRM). Revitalizace se týkala území o rozloze více než 17 hektarů. V plánu bylo mimo jiné regenerovat bytové domy minimálně s 440 byty, nakonec jich ale byl téměř trojnásobek - 1219. Díky podpoře z EU vznikl rozsáhlý park podél ulice Nová Pasířská a také přírodní Lesopark. V lokalitě je několik dětských a sportovních hřišť a nové fitness hřiště pro všechny generace. Městskému kamerovému a dohlížecímu systému přibyly čtyři kamery.

V závěru loňského roku byly na Žižkově Vrchu dokončeny poslední městské projekty dohromady za 45 milionů korun. Úpravy se dotkly zejména vnitrobloku ulic Liberecká - Lípová - Budovatelů. Rekonstruovala se hřiště, komunikace a chodníky. Vznikla nová kontejnerová stání v ulici Na Vršku a Lípová, opravou prošla opěrná zeď v ulici U Nisy a starou prošlapanou stezku od ní do ulice Na Vršku nahradil nový chodník. Nákladnou revitalizací prošel i obytný soubor Nová Pasířská. Vedle nových komunikací a chodníků dostal moderní veřejné osvětlení.

V plánu IPRM byla původně i výstavba nových parkovišť pro 141 aut. Z toho ale nakonec sešlo, protože se lidé postavili proti. Kontroverzní součástí projektu byla i revitalizace zeleně, která vyvolala u místních obyvatel pobouření, nelíbilo se jim plánované kácení. "Ani zdánlivě zdravý pařez není zárukou toho, že kmen nebyl například v metrové výšce dutý a nehrozil rozlomením. Masivní řezy větví jsou jen vstupní branou pro dřevokazné houby, které strom zahubí," vysvětloval tehdy postup revitalizace dendrolog Josef Souček, který posuzoval stav 307 dřevin. Vykáceno jich nakonec bylo 99 a nahradilo je 112 nových.
0 komentářů
přidat komentář

Související články