Sedadla ze zlínského Domu umění poputují do Bzence

Vložil
ČTK
12.05.2016 15:45
Zlín



Zlín - Sedadla z bývalého Domu umění ve Zlíně poputují do Bzence. Sál dříve využívala zlínská filharmonie, která již několik let sídlí v novém kongresovém centru. Radnice se poté rozhodla objekt proměnit zpět Památník Tomáše Bati a 580 sedadel, pro která nemá využití, nabídla ke koupi jako raritu či vzpomínku. Zájemců bylo více, nakonec se dohodla s městem Bzenec, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.


"Bzenec byl několikátým zájemcem, jen s ním se však prodej dotáhl do konce. Jednali jsme například i s jedním z brněnských divadel," uvedl Dvořák. Bzenec za sedadla zaplatí 118.900 korun. "Po zaplacení kupní ceny umožníme přístup. Bzenečtí si plně hradí demontáž i odvoz," uvedl primátorův náměstek Dalibor Stříbný. Sedadla by měla být podle Dvořáka odvezena příští týden. Kromě nich se z bývalého Domu umění nic neprodávalo.

Dům umění, původně Památník Tomáše Bati z roku 1933, patří k nejcennějším stavbám v krajském městě. Připomínal zakladatele obuvnického impéria, který zahynul při letecké havárii v roce 1932. Budova uzavírá stoupající parkový prospekt mezi baťovskými internáty v centru města. Obnova památníku má začít letos. Odstraní se přístavby z 50. let a jednotlivé stavební prvky se zrestaurují. Používat se bude železo, beton, a zejména sklo, tedy materiály, se kterými pracoval tvůrce památníku, architekt František Lydie Gahura.

Rekonstrukce je rozdělena do tří etap. Město má zajištěnu první etapu, získalo dotaci 32 milionů korun od ministerstva kultury. Na další etapy se radnice snaží sehnat evropské dotace, podle projektu bude obnova stát až 70 milionů korun, částka se může snížit soutěží.

Obnovený památník má přilákat další turisty zajímající se o baťovskou minulost města a architekturu. "Podívejme se, jak je navštěvovaná například 21. budova. Její střešní terasu snad nemine žádná z návštěv, která se zajímá o Zlín. Kladné ohlasy mají i rekonstruované poválečné budovy 14 a 15. Obnova Památníku určitě přispěje do mozaiky ojedinělých baťovských staveb," uvedla vedoucí oddělení urbanismu a architektů magistrátu Dagmar Nová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články