Do konce týdne je mimořádně zpřístupněna vila sochaře Suchardy

Vložil
ČTK
10.05.2016 09:10
Praha

Jan Kotěra

Praha - Na pouhý týden se ode dneška návštěvníkům otevírá vila významného secesního sochaře Stanislava Suchardy (1866 až 1916) v Praze-Bubenči. Stavba postavená podle projektu architekta Jana Kotěry je stále v rukou Suchardových potomků, a tedy veřejně nepřístupná. U příležitosti dvou letošních jubilejních výročí spjatých se Suchardovým životem ji výjimečně otevírá Nadace Muzeum Stanislava Suchardy.

Suchardova vila pochází z rané fáze Kotěrovy tvorby, v níž se střetávaly vlivy anglické architektury s prvky domácího národopisu. Sucharda se podílel na dotváření svého obydlí, do interiéru byly zakomponovány jeho reliéfy. Hlavní prostory vily se dochovaly ve stavu, jak byly před více než sto lety Kotěrou navrženy, včetně interiérových detailů. Jde tak o jedinou takřka intaktně dochovanou vilu tohoto významného zakladatele české architektonické moderny.

"Suchardovo dílo tvoří vedle kolosálního a kontroverzního Palackého pomníku, elegantních medailí a reliéfů také řada podobizen, náhrobků a podivuhodných pomníkových koncepcí. Ty se vesměs vyznačují osobitou interpretací českých dějin, nekonvenční ikonografií a originálními kompozičními řešeními. Zejména stylově progresivní druhou část Suchardovy tvorby však podnes bohužel neznají ani odborníci," uvedl historik umění Martin Krummholz z Ústavu dějin umění Akademie věd.

Stanislav Sucharda pocházel z novopacké rodiny s uměleckou tradicí sahající až ke konci 18. století. Jeho raný myslbekovský projev se výrazně proměnil vlivem francouzského sochařství a modernismu. Sucharda byl významným účastníkem pražského společenského života; na přelomu 19. a 20. století stál v čele spolku Mánes. Po celý život působil jako pedagog na pražské Uměleckoprůmyslové škole, krátce pak vedl nově založenou medailérskou školu Akademie výtvarných umění.

Více informací zde.
0 komentářů
přidat komentář

Související články