Kutná Hora chystá rekonstrukci Sankturinovského domu

Vložil
ČTK
04.05.2016 15:15
Kutná Hora

Kutná Hora - Kutná Hora chystá rekonstrukci Sankturinovského domu na Palackého náměstí, město hodlá opravit také přilehlý park. Práce si vyžádají 29 milionů korun, většinu nákladů má pokrýt dotace. Do památkově chráněné budovy, patřící k nejstarším ve městě, by se měla z nynějších prostor ve Vlašském dvoře přestěhovat Galerie Felixe Jeneweina, řekl ČTK starosta Martin Starý (Kutnohorská změna).


"Připravuje se projektová dokumentace a věci, které jsou k žádosti potřeba. Žádat by se mělo na podzim,"
uvedl Starý. V přízemí Sankturinovského domu má zůstat informační centrum. Nově by se využily půdní prostory, veřejnosti bude zpřístupněna také gotická věž s malovanými komnatami. Podle architektky Markéty Šedivé má v nových prostorách vzniknout expozice renesančních věd, která by přiblížila mimo jiné někdejší výrobu stříbra.

Původně gotický dům, dnes barokně přestavěný, byl vybudován na konci 13. století jako opevněná věžová stavba výrobního charakteru. V hutních zařízeních se zde zpracovávala stříbrná ruda. "Ten dům je velice významný, já bych řekl, že patří určitě do kmenového fondu nejvýznamnějších památek Kutné Hory, podobně jako Kamenný nebo Dačického dům," řekl ČTK památkář Aleš Pospíšil.

Zvláštností je mimo jiné historická věž, jejíž základy sahají do hloubky 7,5 metru. V jejím druhém patře se nachází kaple s unikátní pozdně gotickou klenbou. "Pravděpodobně to byla původně hutní věž nebo věž, která patřila k nějakému opevněnému dvorci, kde se zpracovávala stříbrná ruda," uvedl Pospíšil.

Připomněl, že původní kutnohorská radnice zaplňovala větší část dnešního Palackého náměstí a domy v nejbližším sousedství si pořizovali nejbohatší kutnohorští patricijové. Sankturinovský dům si koupil na konci 15. století mincmistr Beneš z Trničí a přestavěl ho na luxusní palác. "Dokonce využil i pec, která byla umístěna ve sklepech domu, a nechal tam udělat teplovzdušné kanálky, které jdou zdivem věže a vyhřívaly ten dům," dodal památkář. Při rozsáhlém požáru středu města v roce 1770 však dům vyhořel a při pozdější přestavbě už získal dnešní podobu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články