Policie chce kvůli požáru Libušína žalovat opraváře komínu chaty

Vložil
ČTK
04.05.2016 14:55
Vsetín

Vsetín - Policie ukončila vyšetřování předloňského požáru chaty Libušín na Pustevnách. S návrhem na podání obžaloby předkládá spis na státní zastupitelství, řekl dnes ČTK mluvčí vsetínské policie Vladislav Malcharczik. Před soudem by měl stanout padesátiletý muž z Karvinska, který podle vyšetřovatelů zanedbal v roce 2007 opravu komínových těles této kulturní památky. Muži hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení.


Chata Libušín sloužící jako restaurace shořela v noci z 2. na 3. března 2014. "Vyšetřováním kriminalisté zjistili, že požár nebyl založen úmyslně a taktéž, že příčinou požáru nebyla závada na elektroinstalaci. Další informace vedly policejního vyšetřovatele k obvinění padesátiletého muže z Karvinska z trestného činu obecné ohrožení," uvedl Malcharczik. Místem požáru vyšetřovatelé určili těleso komína.

Na jeho opravě podílel obviněný, který byl podle Malcharcizka za provedení těchto prací zodpovědný. Škoda vzniklá při požáru byla nejprve odhadována na více než 50 milionů korun. Podle smlouvy, kterou nedávno uzavřelo Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které památku spravuje, s dodavatelskou firmou Archatt, vyjde obnova památky na necelých 80 milionů korun.

Původní chata byla postavena v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Interiér Libušína zdobily fresky s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhů Mikoláše Alše. Unikátní byly tři secesní lustry, příborník, skleník a hodiny. K vybavení patřilo sto vyřezávaných židlí.

Obnova Libušína začne v červnu a chata by měla znovu stát do tří let. Některé části původního objektu stavbaři použijí i na nový. Stavba bude mít tři fáze. Po rozebrání zbytků chaty, označení a posouzení stavu se bude sanovat platforma objektu. Druhá fáze bude zhotovení repliky vlastního roubení včetně střech, šindelů. Třetí fází bude dokončení stavby včetně uměleckořemeslných detailů a technických instalací.

Letos by se měly zbytky Libušína rozebrat, na podzim začne těžba vytipovaného dřeva, které musí pocházet z určité nadmořské výšky, stromy musejí být pokáceny v zimním období. Na jaře příštího roku by pak měla začít stavba nového objektu. Na obnově památky bude pracovat několik desítek lidí. Archatt pracoval například na obnově střech a fasád na Pražském hradě i části fasád na Národním divadle.
0 komentářů
přidat komentář

Související články