Hradec Králové chce do dvou let opravit unikátní dřevěný kostel

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
04.05.2016 11:30
Hradec Králové

Hradec Králové - Radnice Hradce Králové by chtěla do konce roku 2018 opravit unikátní dřevěný kostel svatého Mikuláše z přelomu 16. a 17. století. Oprava by měla přijít asi na 20 milionů korun a začít by mohla koncem letošního roku. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09). Památkově chráněný kostel patří k nejstarším církevním památkám ze dřeva ve střední Evropě.


Město rekonstrukci kostela připravovalo již v roce 2014. Chtělo na ni tehdy získat dotaci z norských fondů. Dotaci však nezískalo, takže nyní bude opravu platit z vlastních peněz. Radnice použije finance z loňského přebytku hospodaření města. Projekt opravy již má stavební povolení.

Kostelík byl původně postaven v obci Habura na východním Slovensku. V polovině 18. století jej Habura prodala do sousední obce Nová Poľana, od které jej v roce 1935 koupil Hradec Králové. Již značně zchátralý kostelík byl tehdy rozebrán a po převozu vlakem znovu postaven v hradeckých Jiráskových sadech. Od té doby žádnou větší opravou neprošel. Radnice kostel pronajímá pravoslavné církvi.

Radnice v kostelíku již udělala restaurátorský a stavebně historický průzkum. "Ten prokázal relativně rychlý úbytek původních skvostných figurálních nástěnných maleb a poměrně rychlou zkázu původního mobiliáře zrestaurovaného naposledy v roce 1935," uvedl Vedlich. Hlavním důvodem chátrání stavby jsou podle restaurátorů výkyvy v mikroklimatu stavby.

Při rekonstrukci roubené stavby budou dodrženy klasické řemeslné postupy a stávající materiálová skladba. "Avšak pro sanaci a konzervaci původních konstrukcí a prvků stavby bude využito nejmodernějších metod," uvedl Vedlich. Po dobu opravy bude nad kostelem vystavěna provizorní klimatizovaná hala. Kostel by měl dostat i moderní zařízení, které v něm v budoucnu zajistí udržení stabilní teploty a vlhkosti. Kostelík dostane novou elektroinstalaci a vodovodní přípojku, opravou projde i oltář a nástěnné malby a stavbaři opraví také bránu s oplocením a postaví novou přístupovou cestu.

Před deseti lety se na Slovensku objevily debaty, že by se hradecký kostel mohl vrátit zpět do Habury, protože se prý první prodej do Nové Poľany uskutečnil bez řádné smlouvy. Hradec Králové tehdy možnost vrácení kostela jednoznačně odmítl. Architekti a stavbaři z Habury si nakonec v Hradci udělali plány kostela a jeho kopii v roce 2011 postavili v Habuře, která je od Hradce Králové vzdálená 600 kilometrů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články