Soud: Olomouc výměnou lamp na náměstí porušila autorská práva

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
10.04.2016 11:40
Olomouc

Olomouc - Olomoucká radnice při předloňské výměně lamp v historickém centru města porušila podle soudu práva autorů jeho rekonstrukce. Původní lampy město ale na Horní náměstí vrátit nemusí. Architektovi Janu Šépkovi, který se na projektu rekonstrukce náměstí podílel a radnici kvůli výměně lamp zažaloval, má město zaplatit 100.000 korun a omluvit se. Rozhodl o tom dnes olomoucký krajský soud. Město se proti jeho verdiktu odvolá k vrchnímu soudu. O odvolání uvažuje i Šépka.

"Autorská práva (na rekonstrukci Horního náměstí) byla porušena. Výměnou lamp Thorn za Philips UrbanStar na Horním náměstí došlo k zásahu do uměleckého pojetí díla a ke snížení jeho hodnoty," uvedla soudkyně Martina Telcová. Šépka v žalobě argumentoval, že instalací svítilen UrbanStar byla porušena autorská práva na opravu městského centra. U soudu požadoval, aby bylo osvětlení Horního náměstí uvedeno do původního stavu, s čímž neuspěl, protože by to podle soudkyně bylo technicky velmi náročné a nákladné. Město ale podle soudu musí Šépkovi zaplatit 100.000 korun. Součástí rozsudku je i omluva od primátora Olomouce.

Olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD) dnes novinářům řekl, že radnice se proti rozsudku odvolá. "Tento soudní spor vnímáme jako spor o to, zda vlastnické právo, v tomto případě právo statutárního města a jeho občanů, bude podřízeno autorskému právu. Domnívám se, že i Ústava ČR hovoří o tom, že vlastnické právo by mělo být nadřazeno právu autorskému," upozornil Staněk. Výsledek soudního sporu podle něj bude důležitý i z pohledu budoucích úprav Horního náměstí.

Šépka ČTK řekl, že s rozsudkem je spokojený jen částečně. "Jsem samozřejmě rád, že soud uznal, že došlo k poškození autorského díla. To si myslím, že je velmi zásadní věc," uvedl Šépka. Zároveň prý ale nechápe, proč soud nenařídil městu vrátit osvětlení Horního náměstí do původního stavu. "Jestliže došlo k poškození toho díla, tak by přece zákonitě mělo dojít k tomu, že ten, kdo ho poškodil, by ho měl vrátit do původního stavu," míní Šépka, který proto zváží odvolání.

Po dokončení rekonstrukce Horního náměstí v roce 2001 se zjistilo, že tehdy instalované lampy Thorn málo svítí, avšak radnice je tam nechala stát. Předloni byla svítidla už značně opotřebovaná, takže město přišlo s návrhem, aby v centru byly rozmístěny svítivější lampy UrbanStar, které jsou na sousedním Dolním náměstí.

Chystaná výměna lamp se ovšem nelíbila památkářům ani autorům rekonstrukce Horního náměstí, kteří prosazovali původní lampy navržené v projektu opravy městského centra. Místo nich město v roce 2001 pořídilo sloupy Thorn, s nimiž autoři projektu opravy náměstí posléze souhlasili.

Soud kvůli sporu o podobu osvětlení předloni v červenci vydal předběžné opatření a chystanou výměnu lamp do vyřešení sporu zakázal. Šépka ale v termínu nepodal žalobu, takže město mohlo lampy v září 2014 rychle vyměnit. Za 33 původních lamp Thorn radnice před 15 lety zaplatila devět milionů Kč.

21 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Pyrrhovo vítezství
betonář
11.04.16 08:57
Absurdita
ferdos
11.04.16 03:45
pro ferdose
betonář
13.04.16 02:34
pro betonáře
ferdos
13.04.16 07:30
vy "autoři" jedni :-)
architektura pro lidi, ne pro autory
13.04.16 10:16
zobrazit všechny komentáře

Související články