Brno chce z EU získat stamiliony na památky, školky i bezpečnost

Vložil
ČTK
07.04.2016 13:00
Brno

Brno - Brno v brzké době požádá o dotace z Evropské unie na projekty zhruba za 250 milionů korun. Významnou podporu očekává u revitalizace památek, kde chce získat více než stomilionovou dotaci na vybudování lapidária a odborného zázemí na hradě Špilberk. ČTK to dnes řekl primátorův náměstek Richard Mrázek (ANO). Další peníze chce město čerpat na zvýšení kapacit mateřských škol, úspory energií veřejných budov, ale také na zvyšování bezpečnosti a vzdělávání pracovníků.

Odhadované náklady na vybudování odborného zázemí na Špilberku a lapidária pro kamenné předměty se pohybují kolem 113 milionů korun. "Může se nám podařit získat dotaci nad 100 milionů korun," uvedl Mrázek. Lapidárium má vzniknout v podzemních prostorách bývalých vodojemů, které jsou dnes bez využití. V minulých letech město hrad opravilo zhruba za miliardu korun.

V dubnu Brno podá žádosti o dotace u tří projektů, které jsou zaměřené na zvýšení kapacity předškolních zařízení. V městské části Žebětín se zvýší kapacita MŠ Žabka přestavbou objektu občanské vybavenosti na dvoutřídní mateřskou školu. V dalších dvou případech by se o jednu třídu rozšířily kapacity v mateřských školách Pastviny a Přemyslovo náměstí v městských částech Komín a Slatina. Nejvýznamnější investicí zůstává plánovaná výstavba šestitřídní mateřské školy Kamechy v městské části Bystrc pro 170 dětí. Stavba by měla začít příští rok a skončit v roce 2018. Stát by měla kolem 80 milionů, většinu chce město získat z EU.

I v novém programovacím období 2014 až 2020 chce město pokračovat ve snižování energetické náročnosti veřejných budov, a to zejména školských zařízení. V této oblasti má zatím připraveno osm žádostí.

Za evropské peníze chce město posílit také bezpečnost. Zahrnuje to projekty na úpravu zastávek MHD, přechodů pro chodce nebo dopravního značení, ale také se řeší osvětlení. Kromě toho má město připravený projekt za více než 40 milionů na pořízení pěti velkokapacitních cisteren vody pro hasiče. Používali by je u požárů i jako záložní zdroj vody. Další peníze chce město získat na strategické dokumenty a na vzdělávání svých pracovníků.

0 komentářů
přidat komentář

Související články