Kaplicky Internship - soutěž pro studenty / stáž v ateliéru Zaha Hadid

Zdroj
Marie Wichterlová, Bakala Foundation
Vložil
Tisková zpráva
31.03.2016 16:00
Jan Kaplický
Zaha M. Hadid

Ondřej Michálek, vítěz 1. ročníku Kaplicky Internship v ateliéru Eva Jiricna Architects; zdroj Bakala Foundation

Ve Spojených státech ve čtvrtek 31. března zemřela nejslavnější světová architektka Zaha Hadidová. Čeští studenti architektury mají možnost získat prestižní stáž v jejím londýnském studiu.

Praha, 31. března 2016: Smutná zpráva o úmrtí Zahy Hadidové obletěla svět přesně v okamžiku, kdy byl vyhlášen druhý ročník architektonické soutěže Kaplicky Internship. Na vítěze soutěže určené pro studenty závěrečných ročníků architektonických oborů českých vysokých škol čeká tříměsíční stáž v Zaha Hadid Architects, jednom z nejprestižnějších architektonických studií světa. Studio založila proslulá britská architektka iráckého původu Zaha Hadidová, která jako první žena na světě získala nejvýznamnější ocenění pro žijícího architekta - Pritzkerovu cenu. Časopis Time ji zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.
„Pracovat pro Zaha Hadid Architects je snem každého začínajícího architekta,“ komentuje spolupráci s londýnským studiem ředitel Bakala Foundation Václav Pecha a dodává: „Zpráva o jejím náhlém úmrtí nás proto nesmírně zasáhla. Účast v architektonické soutěži tím pro každého studenta dostává i hluboký symbolický rozměr.“

Vítěz prvního ročníku, Ondřej Michálek, se v těchto dnech vrací z tříměsíční stáže v londýnském studiu Eva Jiricna Architects. Michálek zvítězil v prvním ročníků soutěže s prací, ve které se inspiroval růstem podhoubí a dalších živých organismů a využil jej pro tvorbu základního souboru pravidel. Následně zkoumal územní důsledky aplikace těchto pravidel v jednom momentu a lokalitě jako „pavilonu růstu“.  

Soutěžní práce v podobě ideových studií je možné odevzdávat až do konce června. Téma není stanoveno, a soutěžící tak nejsou vázáni jeho výběrem. Soutěž se vyhlašuje jako neanonymní a dvoukolová. Vítěz bude vyhlášen v polovině září. Program pořádá Bakala Foundation ve spolupráci s Design Museum London. Partnerem projektu je Nadační fond Kaplicky Centre.

Více informací o soutěži ZDE

Marie Wichterlová, e-mail: wichterlova@bakalafoundation.org
0 komentářů
přidat komentář

Související články