NPÚ chce za stamiliony opravit tři památky v Plzeňském kraji

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
25.03.2016 19:45
Plzeň

Statek U Matoušů v Plzni-Bolevci
Plzeň - K větší atraktivitě tří národních kulturních památek v Plzeňském kraji mají pomoci velké rekonstrukce za téměř 300 milionů korun, které by chtěl Národní památkový ústav (NPÚ) získat z EU v programu IROP. Pokud památkáři s projekty uspějí, v roce 2020 by se mohly s rozšířenými a opravenými prostory představit kláštery Kladruby a Plasy a nově se trvale otevře opravený statek U Matoušů v Plzni - Bolevci, řekl ČTK Petr Pavelec, ředitel českobudějovického NPÚ.

V památkách NPÚ začíná dnes nová návštěvnická sezona. Loni 12 státních památek v kraji navštívilo téměř čtvrt milionu lidí, meziročně o 1,5 procenta více. Z vlastních zdrojů letos NPÚ opraví památky v kraji za 40 milionů korun.
Kláštery Kladruby a Plasy jsou přístupné, loni každý z nich navštívilo přes 20.000 turistů. Selské stavení U Matoušů na plzeňské Bolevecké návsi, sevřené okolními paneláky, se zatím lidem otevírá jen výjimečně. Zhruba dva roky připravovaný projekt podle Pavelce počítá s opravou statku za 35 milionů korun.
Oba velké kláštery připravují projekty na rekonstrukce, každý za 124 milionů korun. Kladruby podají žádost na konci března, Plasy v létě.
Například v Kladrubech by měla rekonstrukce umožnit dosud největší zpřístupnění památky. Zaměří se na expozice věnované životu mnichů a také na rod Windischgrätzů, kteří klášter koupili, řekl kastelán Milan Zoubek.
"Bude se jednat o kompletní obnovu budovy starého konventu. Tam by měla být expozice barokní lékárny, noviciátu a mělo by to být propojené s rajským dvorem starého konventu," řekl kastelán. Další část plánovaných oprav se dotkne nového konventu. Dostane fasády, nově by se měly otevřít všechny ambitové chodby kolem budovy, které zatím přístupné nejsou. V místnostech v severním křídle chce kastelán ukázat lidem mnišské cely, nemocniční celu, plánuje obnovit konventní kapli a otevřít sala terrenu. Čtyři místnosti se budou věnovat historii rodu Windischgrätzů. "Naším cílem je vybudovat reprezentativní hlavní klášterní trasu, která bude asi na 1,5 hodiny, bude k ní přidán i kostel, který ale není zahrnutý v té žádosti o dotaci," dodal Zoubek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články